Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Masívna ťažba stromov v okolí Bratislavy. Starostovia sú proti
Zdielať na

Masívna ťažba stromov v okolí Bratislavy. Starostovia sú proti

BRATISLAVA / Starostovia niekoľkých bratislavských mestských častí sa otvoreným listom obrátili na ministerku pôdohospodárstva, ministra životného prostredia a generálneho riaditeľa štátnych lesov. Chcú zastaviť masívnu ťažbu zdravých stromov.

Štátne lesy pozastavili ťažbu v Bratislave v častiach Vydrica a Devínska Kobyla na podnet starostov štyroch bratislavských mestských častí. "Som maratónec, rekreačný bežec a bežkár, takže vidím, čo sa v našich horách deje a preto som za menší výrub," povedal Ing. Ján Mrva, starosta mestskej časti Vajnory. "Bratislavský región je naozaj husto zaľudnený a väčšina obyvateľov využíva lesy na rekreáciu a turizmus. Preto územie potrebuje naozaj osobitý prístup aj zo strany Lesov Slovenskej republiky," dodala Elena Pätoprstá, vicežupanka pre životné prostredie, VÚC v Bratislave. 

Na Odštepnom závode v Smoleniciach sa stretli všetci zainteresovaní, aby sa dohodli ako bude Ďalej prebiehať ťažba v katastri Bratislavy. "Aby tie trecie plochy boli čo najmenšie a k tomu bola prispôsobená aj hospodárska činnosť. Táto činnosť súvisí nielen s ťažbou dreva, ale aj s pestovaním drevnej hmoty a ochranou pred poškodením," uviedol Ing. Marián Staník, generálny riaditeľ štátnych lesov SR. 

Ťažba drevnej hmoty je príjmom do štátnej pokladne. "Podstatné je pridať hodnotu lesu aj na inej úrovni, ako je len cena dreva. Jedným z takých nástrojov je cena, ktorú krajina každoročne obchoduje na predaj emisií, konkrétne na hodnote záchytov uhlíka," objasnil Mgr. Andrej Kovarik, poslanec bratislavského samosprávneho kraja. 

Po vyše dvojhodinovom rokovaní bola vytvorená pracovná skupina a ťažba dreva zostáva naďalej pozastavená. "Budeme hľadať spôsoby financovania. A samozrejme sme dnes diskutovali aj o ochrane vody, pretože priamo súvisí s lesmi," povedal Ing. Michal Feik, štátny radca ministerstva pôdohospodárstva. "Snáď dôjde aj k tomu, že podpíšeme takú podmnožinu zmluvy, memorandum o cyklistickej doprave," dodala Elena Pätoprstá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy