Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Firma zneužila fotografiu doktorky. Dozvedela sa to od pacientov
Zdielať na

Firma zneužila fotografiu doktorky. Dozvedela sa to od pacientov

BRATISLAVA / Do redakcie prišiel email, ktorý upozornil na webové stránky zaváňajúce podvodom. Na jednej z nich je dokonca zneužitá fotografia lekárky z Bardejova. Tá sa o tom, že propaguje istý kozmetický prípravok, začala dozvedať od svojich pacientov.

Už v úvode stránky je meno a fotografia ženy – skúsenej lekárky, ktorá hovorí o účinkoch istého krému. Táto žena sa ale nevolá tak, ako to je uvedené na stránke. V skutočnosti ide o lekárku z Bardejova. Jej fotografiu niekto stiahol a použil bez jej súhlasu, pochádza z jej oficiálnej internetovej stránky.

"Maximálne sa dištancujem od tejto webovej stránky, bola zneužitá moja fotografia, nikdy som nepropagovala žiadny takýto výrobok," povedala doktorka Janette Rapčanová. 

"Ide o neoprávnený zásah či už z hľadiska toho, že bola použitá fotografia nejakého autora, alebo neoprávnený zásah z dôvodu, že bola použitá jej podobizeň na nejaké iné účely," hovorí Zdenko Seneši z právneho oddelenia SLK. To, či lekárka, ktorej meno je uvedené na stránke skutočne existuje, sme sa nedozvedeli. Nikde na internete sme o nej nenašli ani zmienku. Takéto meno nie je ani v registri lekárov Slovenskej lekárskej komory.

"To znamená, že to meno lekárky je vymyslené, alebo môže byť taká lekárka, ale nemá oprávnenie vykonávať povolanie na území SR," vysvetľuje Seneši. "Je to zneužitie mojej osoby, sú tam vymyslené údaje, údaj o asociácii slovenských lekárov, ktorá vôbec neexistuje," hovorí lekárka. 

A to je ďalšia zaujímavosť. Má ísť o stránku Slovenskej lekárskej asociácie. O tejto spoločnosti sme žiadne oficiálne informácie na internete nenašli. Kliknutie na akúkoľvek zložku na tejto stránke nás presmeruje iba k produktu, ktorý táto stránka ponúka.

"Podľa zistení databázy Štatistického úradu SR takýto subjekt nemá pridelené IČO, čo vyvoláva predpoklad, že ani neexistuje," informuje Seneši. Rovnako tak zrejme neexistuje ani emailová adresa, ktorú majú uvedenú na stránke. Poslali sme im dva emaily, v ktorých sme ich žiadali o stanovisko. Obidva sa ale vrátili ako nedoručené.

Polícia v súvislosti s týmto prípadom zatiaľ neeviduje žiadne trestné oznámenie. Pri kúpe akýchkoľvek produktov cez internet by ste mali byť zvlášť opatrní a každú takúto ponuku si radšej vopred dobre overte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy