Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nórske aerolinky prekonali rekord. Atlantik preleteli o 53 minút skôr ako plánovali
Zdielať na

Nórske aerolinky prekonali rekord. Atlantik preleteli o 53 minút skôr ako plánovali

Archívna reportáž

OSLO / Nórske aerolinky držia rekord v lete cez Atlantik v najkratšom čase uskutočnenom podzvukovým komerčným lietadlom. Cestujúci z New Yorku do Londýna prileteli do cieľa o 53 minút skôr, ako to bolo naplánované. Ich let trval päť hodín a 13 minút.

Let bol o tri minúty kratší ako doterajší rekordný let, ktorý uskutočnili britské aerolinky v roku 2015. K rekordu podľa všetkého dopomohol aj silný vietor a lepšie počasie. 

Kapitán letu Norwegian Airlines si myslí, že stále existuje možnosť, že prekonajú aj jeho rýchlosť, ktorá dosiahla 1249 kilometrov za hodinu. "Boli sme skutočne vo vzduchu niečo cez päť hodán a kedy neboli predpovedané turbulencie v nižšej nadmorskej výške, mohli sme letieť ešte rýchlejšie," uviedol kapitán Harold van Dam.

Pre poriadok treba povedať, že jeho rekord sa ani zďaleka nepribližuje rekordu, ktorý vytvorilo nadzvukové lietadlo Concorde. Let cez Atlantik mu trval tri a pol hodiny, lety ale boli ukončené ešte v roku 2003.

Rozbité okná a popraskané omietky

Lety nadzvukovými lietadlami sú síce rýchlejšie, no na zemi môžu spôsobiť nepríjemnosti ako popraskané omietky či rozbité okná. Okrem toho môžu znepokojiť aj zvieratá. Práve preto boli na mnohých miestach zakázané. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, je možné, že tento spôsob cestovania opäť obnovia. NASA v minulom roku oznámila, že príjme návrhy na vytvorenie demoverzie nadzvukového lietadla s nízkoúrovňovým aerodynamickým treskom pri prekonaní rýchlosti zvuku. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy