Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lúčnica vyrazila do Tatier. Na stanici spôsobila rozruch
Zdielať na

Lúčnica vyrazila do Tatier. Na stanici spôsobila rozruch

BRATISLAVA / Lúčnica v Tatrách. Projekt venovaný pocte celoživotnému dielu zosnulého umeleckého šéfa a choreografa súboru Štefana Nosáľa odštartoval v pondelok na železničnej stanici v Bratislave.

"Ešte keď som počas svojich študentských čias hrával v Lúčnici, viem, že pán profesor Štefan Nosáľ mal ideu, aby sme sa vrátili do Tatier,“ povedal pre médiá Marián Turner, generálny riaditeľ Umeleckého súboru Lúčnica, počas predstavenia programu na Štrbskom Plese. Práve tam, na špeciálne postavenom javisku pod skokanskými mostíkmi, vyvrcholí program súboru vo štvrtok 3. augusta o 19:00. Najslávnejšie choreografie profesora Nosáľa zo všetkých regiónov Slovenska predvedie takmer celý 50-členný tanečný súbor so speváckou skupinou a veľkým orchestrom.

Lúčnica sa do slovenských veľhôr vráti takmer po 30 rokoch. "Vystupovali sme tu pomerne málo, pretože nebolo jednoduché naplniť technické podmienky, rovnako aj z bezpečnostného hľadiska sú dnes predpisy veľmi prísne. Myslím si však, že Lúčnica patrí do Tatier, sú symbolom Slovenska, tak ako aj Lúčnica je symbolom Slovenska,“ uviedol Turner. Podľa jeho slov ide aj v súčasnosti o technicky náročné podujatie. "Je to pre nás výzva, postaviť celú konštrukciu, pódium, pripraviť osvetlenie, ozvučenie. Priestor pod mostíkmi má sklon, musí sa teda vyrovnať, aby tu mohli byť stoličky a pódium. Doteraz tu s tým nemali skúsenosť,“ dodal.

V Tatrách sa im bohatý program začne v utorok 1. augusta, absolvujú výstup na Kriváň. V stredu ich čaká spoločné vystúpenie s folklórnymi skupinami a súbormi z podtatranských obcí a miest okolo Štrbského plesa. Pôjde o prehliadku krojov a spevov všetkých generácií. Pre deti bude pripravená Tanečná škola Lúčnice, a to počas tradičného podujatia pre rodiny s deťmi Medvedie dni, ktoré sa budú konať na Hrebienku od 2. augusta. Vo štvrtok v podvečer bude nasledovať spomínané vystúpenie pod skokanskými mostíkmi.  

Celé podujatie spoluorganizuje obec Štrba. Aj v budúcnosti by chcela podľa jej starostu Michala Sýkoru priestor pod mostíkmi, ktoré sa veľmi nevyužívajú, venovať kultúrnym vystúpeniam počas leta. "Vo svete je to bežné. Keď som bol v Nórsku, pod skokanskými mostíkmi mali tiež areál na vystúpenia,“ uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy