Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Čaká nás pekelný týždeň. Takto sa ochránite pred horúčavami
Zdielať na

Čaká nás pekelný týždeň. Takto sa ochránite pred horúčavami

SLOVENSKO / Čakajú nás tropické dni. Už v pondelok sme mohli naplno pocítiť, čo s teplotou u nás dokáže urobiť prúdenie veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu. Pondelok je a aj bude slnečný, bez zrážok, s teplotou do 34°C.

Od utorka sa pripravme na mimoriadne teplé dni, keď teplota, aj v noci a aj cez deň bude veľmi zaťažovať náš organizmus.

Od utorka do piatku maximálne teploty od 30 do 36, na na juhozápade a juhu stredného Slovenska až do 38°C. Najhoršie to bude vo štvrtok a v piatok. Síce sa objavia prehánky, búrky, lokálne aj intenzívne, ale bude ich málo. Zvlnené frontálne rozhranie na západ od nás bude síce postupovať bližšie k nášmu územiu, ale v takom horúcom vzduchu sa bude rozpadať a teda výmenu vzduchu neprinesie. Teplota v noci bude vysoká, od 23 do 18, na severe, v dolinách a kotlinách okolo 16°C.

"Tento týždeň bude klásť na náš organizmus veľkú záťaž. Nezabúdajte piť, chrániť sa pred slnkom a zdržiavať sa v tieni, ak to nemôžete, tak aspoň nevychádzate z budov v čase od 11.00 do 15.00 hod. Južanské národy vedia, prečo majú siestu. ," odporúča meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Veľký pozor by si mali dávať kardiaci, ľudia, čo majú problémy s tlakom, s astmou, ľudia chronicky chorí. Vysoké teploty dokážu veľmi ovplyvniť aj hodnoty glykémie. "Z dnešného pohľadu to vyzerá tak, že počas celého týždňa, aj počas víkendu sa budeme potiť pri takto vysokých teplotách," dodala Jarošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy