Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Padajúce topole pri Toryse ohrozujú chodcov aj vodičov
Zdielať na

Padajúce topole pri Toryse ohrozujú chodcov aj vodičov

TORYSA / V dedine Torysa sa už dva roky snaží starosta zrezať 50-ročné topole, ktoré desia miestnych. Obec síce získala všetky povolenia, no pozemok má viac ako 100 podielnikov. Keďže jeden z nich podal sťažnosť, rúbať sa nesmie, hoci topole padajú. Starosta preto zvolal krízový štáb.

Cesta III. triedy na hornej Toryse naháňa miestnym pre padajúce topole strach. Jeden spadol začiatkom marca a druhý ostal zakliesnený o vedľajší strom.
Chodia tade autá i ľudia pešo do susedného Oľšova. Jeho starosta vyzval kolegu z Torysy, aby robil poriadky vo svojom katastri. Ľudia sa sťažujú. Boja sa popod Topole prechádzať.

Starosta miestnej obce sa už dva roky snaží s topoľmi urobiť poriadok. No ako sám hovorí narazil na byrokraciu. Rozhodnutie totiž bolo vydané, ale prišla sťažnosť od jedného z podielnikov. Jedného z viac ako tristo. "S výrubom súhlasil Slovenský pozemkový fond, súhlasí i Štátna ochrana prírody," dodal starosta obce Torysa Jozef Stedina.

​Starosta obce tak dal novú žiadosť a čakal, že celý proces začne odznova. No nezačal. I keď opakovane vyzýval spoločný úrad, aby vo veci konal. A tak si starosta dopisuje s vlastným úradníkom, ktorý mu niekedy ani neodpovedá. Pritom na to existuje zákonná lehota 30 dní. Postup úradov už preveruje aj prokuratúra.

So žiadosťou o výrub už prišiel začiatkom tohto roka aj jeden zo spolupodielnikov. Ten, ktorý sa pred rokom sťažoval, že sa ho nik nepýtal. I to ostalo bez rozhodnutia. "Prichádzame na to, že tie spoločné úrady nie sú legislatívne dobre dopracované," uzavrel primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy