Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tohto muža si ženy v osade nevedia vynachváliť
Zdielať na

Tohto muža si ženy v osade nevedia vynachváliť

VEĽKÁ LOMNICA / Od skončenia oficiálnej činnosti rómskych hliadok sa situácia v podtatranských osadách zhoršila. Stúpol aj počet záškolákov. Za ich rodičmi, ktorí porušujú zákon, pravidelne vyrážajú rómski špecialisti zo štátnej polície.

Rómsky špecialista hľadal 15-ročného Mirka. Navštevuje základnú školu, do ktorej ale prestal chodiť. V osade vo Veľkej Lomnici našiel Mirkovho nevlastného otca, u ktorého chlapec býva. "Ty sa staráš, ale zistil som, že ty nie si otec a ani neberieš príplatky," hovorí rómsky špecialista. 

Z chlapca sa stal otec

Len 15-ročný chlapec sa stal otcom. Má dieťa s o dva roky staršou priateľkou, a tak má už iné starosti. Doma nebol, lebo vraj šiel s dieťatkom k lekárovi, no otčimu sľúbil, že sa do školy vráti. Mama chlapca dochádzku svojho syna ovplyvniť nemôže. Pred 15 rokmi ovdovela a ostala sama so šiestimi deťmi. Pred tromi rokmi prekonala mozgovú príhodu a ochrnula. Jej stav dobrý nie je.

Stará sa o priateľku

​Miroslav žije s Evkou už 15 rokov a neopustil ju ani počas ťažkej choroby. Aj on je na invalidnom dôchodku, ale za opateru ťažko chorej družky nedostáva žiadne peniaze. Jeho obetu oceňujú aj osadníci a najmä ženy. Taký chlap sa vraj v osadách vyskytuje len málokedy. U Miroslava býva aj jeho nevlastný syn s priateľkou a ich dieťatkom, a tak starosti pribudnú.

Tento prípad je aj pre rómskych špecialistov výnimočný, no platí, že deti do školy chodiť musia, inak ich rodičia porušujú zákon a hrozí im väzenie. Niektorí to aj napriek tomu neberú vážne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy