Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Politické špičky v Ríme: Pokračujeme aj bez Londýna
Zdielať na

Politické špičky v Ríme: Pokračujeme aj bez Londýna

Google News Button Sledovať správy

RÍM / Odhodlanie pokračovať v Európe spoločne aj po odchode Veľkej Británie z Únie v sobotu v Ríme potvrdili vrcholní predstavitelia 27 členských štátov. V deň 60. výročia podpisu rímskych zmlúv, ktoré sa stali základom európskej integrácie, sa lídri v deklarácii prihlásili k myšlienke, že EÚ musí byť jednotná a nedeliteľná.

Deklaráciu, ktorá zahŕňa spoločnú víziu pre budúcnosť EÚ, podpísali predstavitelia bloku v rovnakej sále, kde boli pred 60. rokmi uzatvorené rímske zmluvy. Európska únia by podľa nej mala byť za desať rokov bezpečná, prosperujúca, konkurencieschopná a sociálne zodpovedná. 

Text rovnako pripomína aj to, že jednotlivé krajiny postupujú síce za jedným cieľom, ale v prípade potreby rôznym tempom a intenzitou.

Stretnutie v Ríme sa koná bez účasti Britov, ktorí budúcu stredu odštartujú proces vystúpenia z EÚ. Zvyšné členské štáty zdôraznili, že Európa je našou spoločnou budúcnosťou.

​Sobodňajšia schôdzka je pripomienkou šiestich desaťročí, ktoré uplynuli od chvíle, kedy vtedajšie západné Nemecko, Francúzsko, Holandsko, Belgicko a Luxembursko podpísali v Pallazo dei Conservatori rímske zmluvy. Išlo o dohody o vytvorenie Európskeho hospodárskeho spoločenstva a Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy