Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čierni horskí vodcovia ohrozujú životy turistov v Tatrách
Zdielať na

Čierni horskí vodcovia ohrozujú životy turistov v Tatrách

VYSOKÉ TATRY / Čierni vodcovia či sprievodcovia vás môžu v horách ohroziť. Myslíte si, že ste s profesionálom, ale týmto ľuďom chýba niekoľkoročný kurz a certifikát. Vedia o nich aj horskí záchranári a profesionálni horskí vodcovia.

Slovenskí certifikovaní horskí vodcovia sú celosvetovo uznávaní odborníci. Nevodia klientov len v Tatrách ale aj za hranicami. Sú plne zodpovední za ľudí, ktorých majú na lane. Patria medzi nich aj niektorí naši záchranári. 

Čierny vodcovia, teda vodcovia bez oprávnenia, spôsobili toto leto vo Vysokých Tatrách niekoľkým ľudom zranenia. "Mnohé tieto prípady sa pri profesionálnom sprevádzaní nemuseli stať," hovorí riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Takzvaný čierny vodca môže mať za sebou skúšky inštruktora horolezectva, tie ale trvajú len pár týždňov. Každý profesionálny horský vodca s certifikátom má za sebou mimoriadne náročný kurz končiaci skúškami, ktorý trvá 3 až päť rokov. Časti kurzu sa konajú vo všetkých ročných obdobiach a v rôznych pohoriach sveta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy