Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na bytovke v rómskej osade sa zrútilo vonkajšie schodisko. Jej obyvateľov presunuli do jedálne školy
Zdielať na

Na bytovke v rómskej osade sa zrútilo vonkajšie schodisko. Jej obyvateľov presunuli do jedálne školy

MICHALOVCE / V Michalovciach sa pred týždňom zrútilo vonkajšie schodisko na jednej z bytoviek v rómskej osade. Podľa samosprávy v nej nelegálne bývalo 180 ľudí, bez nájomných zmlúv. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu, ich presunuli do jedálne miestnej školy. Mesto im plánuje zabezpečiť náhradné dočasné ubytovanie.

Hrozí pád celej budovy

Ľudia sa už do bytovky nemôžu vrátiť, hrozí totiž, že budova môže kedykoľvek spadnúť. "Bytový dom bude zbúraný, finančné prostriedky na to vyčlenilo mestské zastupiteľstvo sumou 140-tisíc eur," vysvetlila Adela Kalaninová z Odboru komunikácie MÚ v Michalovciach. Ľudia z bytovky sú umiestnení v jedálni miestnej školy. Tu im mesto poskytuje bezplatne stravu aj hygienické potreby. Niektorí ale stále odmietajú opustiť svoj príbytok. 

Mesto najprv plánovalo ubytovať ľudí z bytovky v stanoch, no blížiaca sa jeseň a taktiež aj hygienické riziko, prinútili samosprávu zmeniť názor. Náhradné ubytovanie by malo byť v kontajneroch. "120-tisíc eur bolo schválených na riešenie objektu dočasného bývania. Ubytovanie by sme mali zabezpečovať pre viac ako 120 ľudí," dodala Adela Kalaninová. Kontajnery budú umiestnené v rómskej osade. Plánovanou lokalitou je pozemok, ktorý sa uvoľní po zbúraní zdevastovanej bytovky. Presun ľudí do náhradného ubytovania potrvá niekoľko týždňov. Dovtedy zostanú všetci v jedálni školy. To ale nebude mať žiadny vplyv na vyučovanie. "Strava pre žiakov bude zabezpečovaná v triedach a bude podávaná v hygienickom balení," vysvetlila Adela Kalaninová.

Súvisiace články