Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Školám hrozí dištančné vzdelávanie. Nejde o COVID, ale o ceny energií
Zdielať na

Školám hrozí dištančné vzdelávanie. Nejde o COVID, ale o ceny energií

SLOVENSKO / O pár dní sa začne nový školský rok a mnohí pedagógovia majú obavy. Napríklad pod Tatrami sa učiteľské porady menia na akýsi manuál šetrenia energiami. Viaceré školy tam totiž kúria od septembra do mája. Učitelia majú dokonca šetriace pokyny pripravené aj pre svojich žiakov a študentov.

"Musia zatvárať okná, zhasínať svetlá, len cez veľkú prestávku vyvetrať všetky priestory," uviedla Iveta Račeková, riaditeľka Obchodnej akadémie v Poprade. Toto bude téma aj na prvej triednickej hodine. Mnohé podtatranské školy, či už stredné alebo základné, sa boja nielen zimy, ale aj nárastu cien, ktoré im už zriaďovatelia avizovali. "Cena energií päťnásobne a cena plynu šesťnásobne," informuje Eva Nebusová, riaditeľka SOŠ Polytechnickej školy vo Svite. 

V najvyššie položenej škole vo Vyšných Hágoch vykurovacia sezóna trvá aj 8 mesiacov. Učitelia sa tu spoliehajú aj na otužilosť tatranských detí a veria, že aj toto im pomôže ušetriť desiatky eur. "Nekúrime celý deň, ale len z rána," informuje Beáta Evansová, riaditeľka ZŠ vo Vyšných Hágoch.

Na niektorých školách, ako keby predvídali situáciu, ich strechy vyzerajú, ako malé solárne elektrárne. V Poprade sú to solárne panely. "Ušetrili sme 40 percent oproti roku 2019, ale v súčasnosti, čo sa týka faktúr, je to veľmi kritické," hovorí riaditeľka školy v Poprade. 

Vo Svite zase majú 48 fotovoltaických článkov, ktoré im vyrábajú elektrickú energiu. Mnohé školy sa dokonca obávajú, že ak sa nenájdu peniaze, budú musieť deti poslať domov na dištančné vzdelávanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy