Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Slovenské more už nie je čo bývalo
Zdielať na

Slovenské more už nie je čo bývalo

ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA / Slovenské more bolo kedysi lákadlom pre väčšinu republiky. Po zmene režimu však musí o turistov bojovať. Financovanie visí na pleciach samospráv, ktoré nemajú k dispozícii eurofondy.

Zemplínsku Šíravu navštívilo v roku 1973 milión sedemstotisíc turistov. Pomenovanie slovenské more si teda zaslúžila oprávnene. V súčasnosti vrcholia prípavy na aktuálnu sezónu. Návštevnosť však už taká vysoká nie je.

Na zníženie návštevnosti slovenského mora malo vplyv viacero faktorov. Zmenil sa režim, zrušili sa povinné rekreácie, otvorili sa hranice a nastala privatizácia. To čo zostalo sa dostalo do starostlivosti samospráv, ktoré na to môžu využiť len vlastné peniaze, bez eurofondov.

"Ani jedna výzva nebola taká, ktorá by umožňovala pokračovať v rozvoji turizmu," tvrdí Ján Ďurovčík, predseda Zemplínskej oblastnej organizácie cestovného ruchu. Zemplínsku Šíravu to zrazilo na kolená. Slovenské more muselo o priazeň turistov bojovať v skromných podmienkach. 

Vďaka upraveným plážam, kvalitnému ubytovaniu či pestrým službám však dokáže teraz prilákať aj náročnejších turistov. Tento rok sa má niesť v znamení zábavy pri vode. Úspech však bude závisieť aj od počasia. 

Súvisiace články