Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ročne sa v lete utopí vyše 100 ľudí, väčšina vodných plôch je bez plavčíka
Zdielať na

Ročne sa v lete utopí vyše 100 ľudí, väčšina vodných plôch je bez plavčíka

BRATISLAVA / Zákon stanovuje celkom jasne, kde, kto a ako má zabezpečiť plavčíkov na vodných plochách určených na kúpanie. Ak nejde o miesta s organizovanou rekreáciou, nik sa o areál okolo vodnej plochy nestará, ľudia sa tam kúpu na vlastné riziko a mali by byť opatrní.

Vodné plochy, ktoré nie sú organizované, rozoznáte ľahko - nie je tam toaleta, reštauračné služby, parkovanie, neplatí sa tam vstupné a okolie vodnej plochy nie je upravované. Vtedy neplatí povinnosť zabezpečiť plavčíka. Keďže daná plocha nemá prevádzkovateľa, kúpanie je tam na vlastnú zodpovednosť.

Obľúbené "divoké" kúpanie je aj v Ivanke pri Bratislave, plavčíka tam neuvidíte. "Ak by sme my zajtra začali platiť plavčíkov na tak otvorenú plochu 7,6 ha, tých plavčíkov by muselo byť veľmi veľa, nie je tam regulovaný vstup, kultivované brehy, ak by obec do toho vynaložila prostriedky, možno ich považovať za neoprávnené finančné prostriedky," vysvetľuje starosta obce, Ivan Schreiner.

Obec v tomto prípade nie je prevádzkovateľom ani vlastníkom brehov. Nevyberá vstupné a nezabezpečuje služby. Sú aj vodné plochy, kde všetky služby zabezpečujú, no napriek tomu tam plavčík nie je. Aktuálne je taká situácia na bratislavskej Kuchajde. "Vždy pred sezónou musí mestská časť vykonať kontrolu vody a následne Úrad verejného zdravotníctva vydáva povolenie pre prevádzku prírodného kúpaliska. Dovtedy je to len vodná plocha, pretože Kuchajda, okrem toho, že v lete funguje ako prírodné kúpalisko, tak počas celého roka funguje ako rybársky revír," vysvetlil hovorca MČ BA - Nové Mesto, Marek Tettinger.

Treba preto myslieť na to, na čo si dať na takejto vodnej ploche pozor:

- nepúšťať dieťa do hlbšej vody

- neotáčať sa kúpajúcemu sa dieťaťu chrbtom 

- nepúšťať do vody rozhorúčené dieťa

- zabezpečiť plavecké pomôcky

- neponárať sa bez dozoru 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy