Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ľudia zamietli biskupov návrh. Nechceli prispieť finančne, ani prácou
Zdielať na

Ľudia zamietli biskupov návrh. Nechceli prispieť finančne, ani prácou

RABČA / V oravskom meste v okrese Námestovo došlo k nezvyčajnej veci. Občania sa vzopreli návrhu samotného biskupa. Ten chcel, aby si v obci postavili nový kostol. Dedina sa rozdelila na dva tábory, ale väčšina v tom mala jasno. Dokonca pred kostolom hlasovali. Prieskum o všetkom rozhodol a dôvody mali ľudia pádne.

Počas vizitácie farnosti v roku 2015 vyzval biskup Štefan Sečka miestneho farára, členov hospodárskej rady farnosti a aj veriacich, aby porozmýšľali nad stavbou ďalšieho kostola v Rabči. "Vzhľadom na veľký počet veriacich by nový kostol bol dobre využitý a jednoznačne by poslúžil k tomu, aby sa bohoslužby stali pre veriacich ľahšie dostupnými," uviedol biskup. 

Miesto výstavby, projekt, financovanie by malo byť v kompetencii farára. S tým sa nestotožnili niektorí občania. "Ovečky či neovečky, ale ja neviem, kto by ho staval, veď ja mám 67 rokov. Ja by som chodil na brigádu? Ja som sa už dosť narobil," vyjadril sa o návrhu jeden z občanov. V kostole okrem omše veriaci vypĺňali aj lístky do prieskumu. Nový kostol mal stáť na opačnom konci, asi päť kilometrov, dlhej dediny, aby mali aj ľudia odtiaľ doň blízko.

Niektorí dedinčania boli návrhu otvorení. Ďalší by videli využitie peňazí v iných oblastiach. "Máme tu kostol veľký, ktorý nám stačí, netreba nám žiadneho kostolu, potrebujeme, niečo inakšie budovať. Rozšíriť škôlku, urobiť cyklochodník, máme práce dosť." Práve financovanie mnohých odradilo. Na výstavbu by museli určite prispieť aj občania a tí majú sami málo.

Výsledky nakoniec rozhodli, za stavbu bolo 192 Rabčanov, proti stavbe až 1038. Biskup sa k veci viac nechcel vyjadrovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy