Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Požiar v Londýne si vyžiadal niekoľko obetí. Z okien viseli malé deti
Zdielať na

Požiar v Londýne si vyžiadal niekoľko obetí. Z okien viseli malé deti

LONDÝN / Hasiči v západnom Londýne bojovali s rozsiahlym požiarom obytnej výškovej budovy niekoľko hodín. Oheň v Grenfell Tower, ktorá je súčasťou Lancaster West Estate, nahlásili o 01:16 miestneho času (2:16 stredoeurópskeho letného času). Na mieste zasahovalo 200 hasičov so 40 kusmi hasičskej techniky.

Ohnivé peklo sa v stredu rozpútalo v západnej časti Londýna. 24-poschodový obytný dom zachvátil rozsiahly požiar. Keďže horieť začalo v spodnej časti, viac ako 120 rodín uväznili plamene vo vrchných podlažiach.

Niektorí ľudia podľa svedkov vyskakovali z okien, iným sa podarilo ujsť po schodoch. Do tejto chvíle prišlo o život najmenej 12 osôb, viac než 70 utrpelo zranenia. Zrútenie budovy podľa expertov nehrozí. Kritika sa však zniesla na vlastníka budovy, ktorý vraj ignoroval bezpečnostné riziká.

"Schmatol som svoju malú dcérku, chránil ju šatami a bežal dolu schodmi. Dostal som sa von. Tam už stáli ľudia, ktorí mi s batohmi šatstva, ktorí mi požičali nohavice," povedal Mickey, ktorému sa podarilo z horiacej budovy ujsť. 

Polícia potvrdila, že pri požiari zomrelo 12 ľudí ďalších 74 osôb je hospitalizovaných. Zároveň očakáva, že počet obetí môže ešte stúpnuť. 

Viacero ľudí videlo ženu vyhadzovať z okna na piatom a šiestom poschodí dve deti v snahe zachrániť ich pred plameňmi.

"Bolo to ako v horore. Z okien viseli malé deti, kričali a dávali signály svetlom, bolo to šialené," hovoril Mickey. 

Londýnsky hasičský zbor informoval, že požiar vo výškovej budove v západnom Londýne si vyžiadal viacero obetí. Ich počet však zatiaľ nezverejnili. Minimálne 30 ľudí už hospitalizovali v piatich nemocniciach a zatiaľ nie je jasné, či niekto zostal vo vnútri 24-poschodovej obytnej budovy.

"Videli sme padať trosky z budovy, počuli sme explózie a zvuky padajúceho skla," uviedol spravodaj BBC s tým, že polícia sa snaží držať ľudí mimo okolia požiaru, pretože s obáva, že sa budova zrúti. Požiar bol v noci podľa médií viditeľný zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov. 

"Je to veľmi rozsiahly požiar a veľmi vážny incident," uviedli hasiči s tým, že na miesto povolali veľký počet záchranárov. Evakuácia je komplikovaná a hasiči pracujú v mimoriadne obtiažnych podmienkach a musia nosiť dýchacie prístroje. 

Veľká kritika sa vzniesla na vlastníka budovy, ktorým je obecný úrad. Nájomníci totiž opakovane upozorňovali na bezpečnostné riziká v dome a tvrdia, že úrady ich ignorovali. Iba v sobotu sa v dome konalo školenie o požiarnych predpisoch. Nájomníci tvrdia,že inštrukcie zneli, ak bude požiar, zostaňte v bytoch.

Budova prešla rekonštrukciou iba nedávno. Stavebná firma tvrdí, že dodržala všetky bezpečnostné štandardy. O príčinách požiaru sa zatiaľ iba špekuluje. Hovorilo sa o skrate v elektrickom vedení, úrady to však zatiaľ nepotvrdili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy