Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európske výjazdy za štúdiom dopomohli k miliónu bábätiek
Zdielať na

Európske výjazdy za štúdiom dopomohli k miliónu bábätiek

BRATISLAVA / Cez výmenný program Erazmus, kedy študenti môžu študovať na zahraničných školách, sa už narodilo milión Erazmus detí. Ide o najúspešnejší európsky projekt, vďaka ktorému uzavreli manželstvá státisíce ľudí, môžu sa vzdelávať, ale aj bezplatne spoznať nové krajiny. Európsky parlament preto plánuje program rozšíriť, aby ho mohlo využiť ešte viac ľudí.

tretina absolventov Erazmus žije s partnerom z inej krajiny a viac ako štvrtina z nich (27 percent) dokonca svoju lásku spoznala priamo v rámci svojej stáže alebo štúdia. Štúdia Európskej komisie dokonca odhaduje, že za dobu existencie programu sa týmto párom narodilo odhadom až milión "erasmáckých" detí a vzniklo na 400 tisíc párov.

"Ja si pamätám, keď som ešte ako eurokomisár pre mládež v roku 2009 odovzdával diplomy tzv. dvojmilióntým študentom," spomína podpredseda EK pre energetiku Maroš Šefčovič. Doteraz sa programu zúčastnilo 9 miliónov ľudí. Kedysi bol zameraný na študentskú výmenu, teraz je aj pre učiteľov a zahŕňa aj pobyty v podnikoch. "Je to výborná skúsenosť pre študentov z ekonomicky slabších rodín," hovorí Monika Smolková z Európskej ľudovej strane.

V rámci erazmu si študent môže vybrať z mnohých programov či už ide o vzdelávanie alebo prax vo firme. Europarlament na to dáva približne 2 miliardy eur ročne. Europoslanci sa zhodujú na tom, že program nesmie skončiť, a preto jeho rozpočet budú každý rok zvyšovať.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy