Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Gauliederovom moči našli podozrivú látku, mohla zmeniť jeho správanie
Zdielať na

V Gauliederovom moči našli podozrivú látku, mohla zmeniť jeho správanie

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

GALANTA / V moči nebohého poslanca parlamentu Františka Gauliedera našli látku, pod vplyvom ktorej je človek schopný robiť veci, ktoré by inak nerobil. Uviedol to jeho právny zástupca Ján Foltán. Nekonkretizoval ale, o aká látku ide. Povedal, že to spresní o desať dní, keď dokončia znalecký posudok potrebný na vyšetrovanie exposlancovej smrti.

Nie je známe ani to, akým spôsobom, kedy a v akom množstve sa do tela dostala. Gaulieder nechcel spresniť, o akú látku išlo, bolo jej ale podľa neho "dosť veľké množstvo".

Foltán potvrdil, že vyšetrovateľovi sa nepodarilo zdokumentovať posledných približne 11 hodín života Františka Gauliedera, ktorý bol v tomto volebnom období poslancom Mestského zastupiteľstva v Galante. Obecné kamery ho zachytili v piatok 24. marca v popoludňajších hodinách v blízkosti cintorína v Trnovci nad Váhom. Podľa právneho zástupcu rodiny je z kamerových záznamov zrejmé, že nebol pod vplyvom žiadnych látok, pohyboval sa normálne, konal premyslene. Pod vplyvom látky, ktorú mu našli pri pitve v moči, by bol jeho pohyb nekoordinovaný.

Manželka Františka Gauliedera poskytla médiám vyhlásenie, v ktorom uvádza, že nie je spokojná s vyšetrovaním manželovej smrti. Polícia chce dať preveriť Gauliederove charakterové vlastnosti.

Vdova je šokovaná vyšetrovaním

"Som šokovaná postupom Polície SR a vyšetrovateľov smrti môjho manžela. Keďže nevedia uzavrieť vyšetrovanie tohto prípadu (samovraždu absolútne vylučujem), chcú po jeho smrti dať preveriť jeho charakterové vlastnosti," uviedla Zuzana Gauliederová.

Znalci z odboru psychológie mali podľa vyšetrovateľa odpovedať na otázky o bývalom poslancovi. Podľa vyhlásenia Zuzany Gauliederovej mali charakterizovať jeho osobnosť, odpovedať či by bol alebo nebol schopný samovražedného konania. Ak by nebolo možné vyvrátiť samovražedné konanie, znalec mal určiť motív.

​Vdova po Gauliederovi je presvedčená o tom, že išlo o nedobrovoľnú smrť. Rodina oslovila aj odborníka na trestné právo Jaroslava Ivora. Ten uviedol, že sa vo svojej praxi s podobným prípadom, teda prizvaním znalca, nestretol. "Som znepokojená s vývojom celej situácie," uviedla vo vyhlásení Gauliederová.

​Zrazil ho vlak

František Gaulieder zomrel na konci marca, keď ho pri obci Trnovec nad Váhom (okres Šaľa) zrazil vlak. Jeho auto s osobnými dokladmi a mobilným telefónom našla polícia odstavené medzi Trnovcom nad Váhom a Šaľou. Polícia uviedla, že ho zrazil nákladný vlak. "Jeho zranenia boli nezlúčiteľné so životom," uviedla vtedy nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Gaulieder bol od roku 1994 poslancom parlamentu za HZDS. Neskôr nebol spokojný s tým, že Mečiar zvykol dávať do popredia šéfa SIS Ivana Lexu. Kritizoval štýl vládnutia Vladimíra Mečiara a zastával sa prezidenta Michala Kováča. Bol presvedčený, že za únosom Michala Kováča mladšieho je práve bývalý šéf tajných Ivan Lexa. Nakoniec zo strany vystúpil.

​Obálka s háklivými fotografiami

František Gaulieder sa pred dvomi rokmi stal poslancom mestského zastupiteľstva v Galante, spomedzi všetkých kandidátov získal najviac hlasov. Po nedobrovoľnom odchode z veľkej politiky sa venoval komunálnej, spočiatku ako občiansky aktivista.

V tom čase mu domov doručili obálku s ostrým, deväťmilimetrovým nábojom po prvýkrát. Podobný odkaz do schránky dostal aj o tri roky neskôr, už ako čerstvý mestský poslanec. Jeho domnienky, že by to mohlo súvisieť s kritikou samosprávy sa nepotvrdili. "Táto správa ma absolútne šokovala, ja som ho vnímal ako vitálneho človeka, napriek tomu, že som nesúhlasil s jeho postojmi a názormi, určite som niečo takéto neočakával, je mi to ľudsky ľúto," povedal primátor Galanty Peter Paška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy