Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Výskyt medveďa hlásia z obcí, kde túto šelmu doteraz nikdy nevideli
Zdielať na

Výskyt medveďa hlásia z obcí, kde túto šelmu doteraz nikdy nevideli

HUMENNÉ / V okolí Humenného zaregistrovali čosi, čo tam podľa poľovníkov nebolo celé stáročia. Fotopasce zachytili medveďa. Táto lokalita Zemplína však rozhodne nie je miestom, ktoré by bolo pre medveďa prirodzené. Dokonca ho videli vykračovať si cez železničné priecestie.

Medveďa videli v Kochanovciach, no aj v ďalších obciach v blízkosti okresného mesta. "Naši poľovníci mi hlásili predvčerom, že v ich poľovnom revíri sa nachádza medveď," hovorí starosta obce Kochanovce Miroslav Porochnavý. Videli ho, ako prechádza cez železničné priecestie smerom na obec Hažín a zahliadli ho aj v Udavskom. 

Jedného medveďa videli pred pár mesiacmi v blízkosti obce Brestov. Podľa poľovníkov ide o ten istý kus. Všetko teda nasvedčuje tomu, že na našu najväčšiu šelmu už nenarazíte iba v Tatrách či v Poloninách. "Prepokladám, že medvede sú vytláčané staršími jedincami a tie mladšie kusy si nachádzajú nové teritóriá, kde by sa usídlili," myslí si Jaroslav Dutko, predseda poľovníckej komisie OPK Humenné.

Poľovníci hovoria o rarite. Medveďa vraj v tejlo lokalite nebolo vidieť poriadne dlho. "Nikdy v živote tu nebol pozorovaný medveď, možno niekedy pre storočiami, ale teraz nie," povedal Dutko. 

Ľuďom preto dávajú aj niekoľko rád, čo robiť, aby stretnutiu s chlpáčom v lese radšej predišli. Neznamená to, že do lesa radšej chodiť netreba, no odporúčajú si zadovážiť zvonček či špeciálny sprej, alebo celkom jednoducho na seba upozorniť, aby medveď odišiel skôr, ako narazí na človeka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy