Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Salmonela v domove pre seniorov. V nemocnici skončilo dvadsať dôchodcov.
Zdielať na

Salmonela v domove pre seniorov. V nemocnici skončilo dvadsať dôchodcov.

TREBIŠOV / V Trebišove vypukla epidémia salmonelózy s desiatkami chorých. Ohniskom nákazy je zariadenie Červeného kríža pre seniorov. Ťažkosti postihli nielen klientov, ale aj zamestnancov a ľudí z okolia, ktorí zo zariadenia odoberajú stravu. Hygienici hovoria o mimoriadnej situácii, až traja ľudia sú vo vážnom stave.

V piatok podávali v zariadení žemľovku. Tí, ktorí ju ochutnali, začali pociťovať problémy. "Evidujeme 46 prípadov ochorení, z toho 22 chorých je hospitalizovaných," hovorí zástupkyňa regionálnej hygieničky Lucia Demesová. Seniori tieto príznaky znášajú mimoriadne ťažko. Keďže majú aj iné choroby, liečba je vzhľadom na ich vek komplikovaná.

Lekári hovoria o troch dôchodcoch, ktorí sú vo vážnom stave. "Môže dojsť aj k ohrozeniu života," povedal primár infektologického oddelenia Štefan Zamba. Všetci nakazení salmonelózou majú súvislosť so zariadením Červeného kríža pre seniorov. Jeho riaditeľka však nedostatočnú tepelnú úpravu stravy odmieta. Vraj chýbajú dôkazy.

Príznaky salmonelózy sa zvyčajne prejavia do 48 hodín. Hygienici preto neočakávajú ďalšie prípady. Ohrozenie zdravia a života seniorov bolo spôsobené aj oneskoreným nahlásením zdravotných ťažkostí klientov. Hoci mali dôchodcovia cez víkend problémy, pomoc prišla až na štvrtý deň.

Súvisiace články