Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Islamisti sa vyhrážajú ďalšími útokmi, ohrození sú aj slovenskí dovolenkári
Zdielať na

Islamisti sa vyhrážajú ďalšími útokmi, ohrození sú aj slovenskí dovolenkári

Archívne video

SARAJEVO / Samozvaný Islamský štát (IS) vo svojom online časopise varoval, že sa pomstí Srbom a Chorvátom za vojnu v bývalej Juhoslávii a že bude na Balkáne páchať násilie na odpadlíkoch od islamu. S odkazom na článok publikovaný v bosnianskom vydaní džihádistického časopisu o tom informoval spravodajský server Balkan Insight.

"Prisahám pri Alahovi, že sme na Balkán nezabudli," varovala teroristická organizácia v článku s názvom "Balkán - krv nepriateľom, med priateľom". Článok sa objavil v časopise Rumija, čo v preklade znamená Rím a podľa expertov je to narážka na pád Ríma.

Článok výslovne varuje Chorvátov a Srbov, že sa stanú terčom útokov pre masakru balkánskych moslimov počas vojny v 90. rokoch. Občianska vojna v Bosne a Hercegovine (1992-1995) bola najkrvavejšou kapitolou rozpadu Juhoslávie. Počas viac ako troch rokov si vyžiadala 100 000 mŕtvych a státisíce ľudí museli opustiť svoje domovy. Viac ako 8 000 bosnianskych Moslimov bolo v roku 1995 zabitých v Srebrenici.

Teroristi tiež varujú odpadlíkov od islamu. Tvrdia, že všetci odpadlíci od viery, či už sú z Bosny, Albánska, Kosova, Macedónska, Srbska alebo Čiernej Hory, budú "zlikvidovaní" pomocou "šablí a dýk", ak sa nevrátia k islamu. "Čoskoro budú vojaci chalifátu pochodovať ulicami Belehradu, Záhrebu, Sarajeva, Tirany, Prištiny, Skopje a ďalších miest. Budú utrhávať hlavy a prelievať krv neveriacich," píše sa v článku.

Autori článku taktiež hovoria o teroristických útokoch, ktoré sa odohrali v Británii, Francúzsku, Nemecku a v Spojených štátoch. O týchto krajinách hovoria, že sú síce silnejšie ako krajiny na Balkáne, ale napriek tomu sú bezbranné, poníženné a plné strachu.

IS vydáva časopis v arabčine, angličtine, turečtine, nemčine, francúzštine aj v ďalších jazykoch. Profesor kriminológie a bezpečnostných štúdií na sarajevskej univerzite Goran Kovačević serveru Balkan Insight povedal, že časopis v Bosne cielia na chudobných a nezamestnaných bosnianskych moslimov.

Podľa oficiálnych údajov patrí Bosna medzi balkánske krajiny s najvyšším počtom ľudí, ktorí odišli bojovať za IS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy