Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novorodenec má zlomenú nohu. Rodičia obviňujú lekárov, odborníci to odmietajú
Zdielať na

Novorodenec má zlomenú nohu. Rodičia obviňujú lekárov, odborníci to odmietajú

KOŠICE / Svojho trojmesačného syna si mali zo špecializovaného oddelenia pre predčasne narodené deti odviezť domov. Lekári im ale oznámili, že dieťa má zlomenú nohu. Nikto pritom netuší, kedy a ako sa to stalo. Rodičia zvažujú podanie trestného oznámenia na personál. Odborníci ale pochybenie odmietajú.

"Chcem len spravodlivosť. Nič viac len spravodlivosť," hovorí matka Nikola Murgačová .

Najprv im syna zachránili, teraz ich pozodrievajú, že mu ťažko ublížili.

"Teraz im už nedôverujem," hovorí otec Patrik Gunár. "Bola som pri ňom, keď prestal dýchať a začali ho oživovať," spomína matka.

Dieťa skončilo na umelej pľúcnej ventilácii. Matka personál obviňuje z toho, že chlapcovi zlomili nohu.

Začalo sa potom, že chlapcovi museli dať po zlomenine nohy do vyvýšenej polohy. Vtedy sa mu vrátila strava a začal sa dusiť. Odvtedy je na prístrojoch.

"Toto za život ohrozujúci stav rozhodne nemôžeme označiť," uviedol námestník riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Igor Jenčo.

"Preložili ho do postieľky, sám papal, sám dýchal," hovorí Nikola Murgačová.

Rodičia vinia personál

Rodičia sú presvedčení, že za Jakubkovu zlomeninu môže personál nemocnice a mali by za to niesť následky.

"Sestrička, ktorá mala službu, je podľa môjho názoru zaujatá," tvrdí matka.

Paradox ale je, že práve tá sestra na problém upozornila lekára. "Je to sestra, ktorá na tomto oddelení pracuje 40 rokov a je oddaná svojej práci. Nikto nikdy sa na ňu nesťažoval," informuje primárka oddelenia neonatológie Vanda Chovanová.

"Ja si myslím, že pochybili pri vysokošpecializovanej starostlivosti," oponuje matka.

"U takýchto detí môže dôjsť k patologickej zlomenine aj pri úplne jemnej manipulácii s dieťaťom, respektíve aj bez nej tým, že dieťa pohne končatinou," hovorí námestník. 

"Som presvedčená, že to nebolo tak. Žiadam úrady, žiadam kompetentných, aby to preverili," žiada Nikola Murgačová. 

"Je to dieťa, ktoré malo počas a po pôrode vážne, naozaj vážne komplikácie," informuje prednosta kliniky neonatológie košickej nemocnice Peter Krcho.

Lámavosť kostí

Podľa odborníkov chlapcova zlomenina nastala následkom ochorenia, ktoré zapríčinil nedostatok látok v kostiach. "U takýchto pacientov to potom spôsobuje zvýšenú lámavosť kostí," 

"Tento problém súvisel aj so zdravotným stavom matky a aj s tým, či majú tehotné matky dostatok D vitamínu," vysvetľuje prednosta. 

"Mňa nikto neupozornil na to, že má malý nejakú chorobu kostí," háji sa matka.

Prípadom sa bude zaoberať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Odmietame akékoľvek pochybenie z našej strany," uzavrel námestník. 

Súvisiace články