Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opozícia sa búri: Hornonitrianske bane poberajú neoprávnené výhody
Zdielať na

Opozícia sa búri: Hornonitrianske bane poberajú neoprávnené výhody

BRATISLAVA / Slovensko dotuje takzvanú špinavú elektrickú energiu. Toto je tŕňom v oku inštitútu Iness, niektorých poslancov, ale aj Európskeho inštitútu pre ochranu spotrebiteľov.

Premiér pravidelne upokojuje baníkov v Novákoch, že neprídu o prácu. "Myslím si, že tu je priestor na dlhé roky pokračovať ešte v tejto činnosti. Minimálne ja vám môžem garantovať, že pokiaľ budem mať možnosť ovplyvňovať veci tak sa k vám nikdy chrbtom neobrátim," povedal premiér Robert Fico 10. septembra tohto roku. 

Ideálny biznis?

Vláda totiž za žiadnu cenu nechce baňu zatvoriť, aj keď to nie je práve ideálny biznis, tvrdia analytici. "Na to, aby sa takáto elektrina dala vyrobiť a predať na trhu, musí byť tento systém výrazne dotovaný, za minulý rok to bolo skoro 100 miliónov eur," tvrdí analytik INESS Martin Vlachynský.

Ďalších skoro 50 miliónov, ktoré musia elektrárne zaplatiť na to, aby bolo nekvalitné uhlie z Novák použiteľné na výrobu elektriny. To ale nie je všetko. "Elektrárne Nováky vypustia ročne takmer 30-tisíc ton znečisťujúcich látok do ovzdušia," povedala poslankyňa NR SR za SaS Anna Zemanová. 

Vláda sa pritom zaviazala tento systém umelo držať ešte 14 rokov. "To je skoro 800 eur na jednu bežnú slovenskú rodinu," dodal Vlachynský. Ministerstvo hospodárstva sa ale bráni. Hovorí tomu všeobecný hospodársky záujem.

"Využívanie domáceho uhlia znižuje závislosť od dovozu a podporuje energetickú bezpečnosť a súvisí aj so zamestnanosťou v regióne. Preto o zmenách rezort hospodárstva neuvažuje," povedal hovorca ministerstva hospodárstva telefonuje Maroš Stano.

Dokončia Mochovce 

V roku 2018 by mali byť dokončené Mochovce, to už vyrobíme viac elektriny ako spotrebujeme, a tak bude hnedé uhlie definitívne zbytočné. Napriek tomu sme sa zaviazali, že ho budeme dotovať do roku 2030. Preto prišla SaS s návrhom zákona, aby sa to odborne analyzovalo, či to má zmysel. A to pravidelne.

"Nariadenie vo všeobecnom hospodárskom záujme bude možné vydať iba na tri roky a každoročne sa bude musieť prehodnocovať jeho účelnosť," hovorí poslanec NR SR za SaS Karol Galek.

Podali žalobu

Odborníci zašli ešte ďalej. Na súd podali žalobu. A nielen to. "Dnes podávame sťažnosť na Európsku komisiu. Spoločnosť Hornonitrianske bane poberá neoprávnené výhody, na ktoré sa skladáme všetci," hovorí Peter Ďuriš z Európskeho inštitútu pre ochranu spotrebiteľa. 

Argument, že baníci nemôžu prísť o prácu, u ekonómov neobstál. Je tu totiž napríklad automobilka Jaguár. 70 kilometrov južne od Novák. Práve tam potrebujú nových ľudí, miesta je vraj dosť. Baníci by tak nemuseli fárať do rizikového zamestnania, ale za tie peniaze by im vláda navyše mohla vytvoriť aj ďalšie pracovné miesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy