Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Povodňami zničenú cestu z Muráňa do Popradu začali opravovať aj napriek vážnemu obvineniu. Spor nastal medzi vládou a župou
Zdielať na

Povodňami zničenú cestu z Muráňa do Popradu začali opravovať aj napriek vážnemu obvineniu. Spor nastal medzi vládou a župou

BANSKÁ BYSTRICA / Povodňami zničenú cestu z Muráňa do Popradu začali opravovať aj napriek vážnemu obvineniu. Začiatkom októbra pritom premiér a minister financií obvinili kraj, že chce štát obrať o milióny. Podľa župy to bude stáť 7 a pol milióna eur a zmluva so zhotoviteľom je už podpísaná.

Cestu medzi Muráňom a Prednou Horou zničili júnové povodne. S opravou začínajú až teraz. Zabrzdil to spor medzi krajom a vládou. Vznikol pre odhady koľko bude oprava stáť.  "Tým, že sme zvolili tento prístup tak cena z 19 klesla na 8 miliónov. Však to je menej ako polovica," vyhlásil minister financií Eduard Heger. "Cez tento príklad chceme odkázať, že neskúšajte to - lebo neuspejete. Štát tu nebude nejaká hus na šklbanie z ktorej si odšklbnete, čo len budete chcieť," dodal premiér Matovič.

"Ten odhad, že chceme dať niekomu 19 miliónov eur nie je pravda. Ak v slušnej spoločnosti dôjde k neúmyselnému omylu, tak ľudia by mali byť schopní sa ospravedlniť," povedal podpredseda banskobystrickej župy Ondrej Lunter.

​Rezort teraz vyzval kraj aby konal. Župa teda našla zhotoviteľa a zmluvne podpísaná výška opráv napokon dosiahla 7 a pol milióna eur. "Nakoniec tá zodpovednosť bola posunutá na nás a my sme využili tie možnosti čo máme a zazmluvnili sme tú cenu, ktorá je o jeden a pol milióna eur nižšia ako odporúča ÚHP," vysvetlil Lunter. 

Prvú etapu opráv chcú ukončiť ešte koncom tohto roka. Cesta bude v tom čase prejazdná len v jednom profile.
"Okamžite nasadzujeme kapacity," rázne vyhlásila zástupkyňa zhotoviteľa Magdaléna Dobišová. "Predpokladáme 30-50 ľudí, ktorí na tom budú pracovať 7 dní v týždni od rána do večera," dodal riaditeľ projektu Ivan Gajdoš. Druhú etapu, teda cestu v dvoch profiloch, chcú ukončiť do septembra 2021.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy