Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Posledná šanca na dohodu padla. Prímestské autobusy v celom Banskobystrickom kraji prestanú premávať
Zdielať na

Posledná šanca na dohodu padla. Prímestské autobusy v celom Banskobystrickom kraji prestanú premávať

BANSKÁ BYSTRICA / Prímestské autobusy v celom Banskobystrickom kraji prestanú premávať od dnešnej polnoci. V piatok bola totiž posledná šanca na dohodu medzi vyšším územným celkom a dopravcom, ktorým je SAD Zvolen. Ich spor sa však vyriešiť nepodarilo a desiatky tisíc cestujúcich budú mať problémy dostať sa do práce, či do školy.

Rokovania zlyhali, prímestské autobusy v kraji od soboty nebudú jazdiť. Nepomohlo ani dnešné viachodinové stretnutie zástupcov SAD-ky Zvolen s vedením BBSK. Radikálny krok o zrušení liniek je reakciou na dlhodobé spory týkajúce sa financovania s vedením kraja.

Spor sa začal pred viac ako rokom po tom, čo kraj upozornil na neplatnosť predĺženia zmlúv ešte bývalým vedením VÚC, čo predbežne potvrdil aj okresný súd. Na zmenách financovania sa stranám nepodarilo dohodnúť a zhruba 70 tisíc ľudí, ktorých denne autodopravca prepravoval sa tak ocitlo v patovej situácii. "Čo bolo schodné pre nich, nebolo schodné pre nás a naopak," informuje predseda predstavenstva Adrián Polóny. 

"Chceli sme novú dvojročnú zmluvu, to bolo pre nich neprijateľné," uviedol Ondrej Lunter z úradu Banskobystrického kraja. Vedenie župy preto ide zvolať bezpečnostnú radu kraja, obrátiť sa chcú aj na súd, aby vydal neodkladné opatrnenie.

SAD-ka po rokovaní oznámila, že riešením by mohlo uzatvorenie zmlúv s jednotlivými samosprávami, ktoré by spoje financovali. Už sa im ozývajú mestá a obce, ktoré si chcú uzavrieť individuálne zmluvy s dopravcom.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy