Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Splavovať Hron cez zimu, to je tradícia nadšencov zo stredného Slovenska
Zdielať na

Splavovať Hron cez zimu, to je tradícia nadšencov zo stredného Slovenska

BANSKÁ BYSTRICA / Kým na južnom a západnom Slovensku počasie skôr pripomína jar, na strednom Slovensku je chladnejšie. To nezabránilo partii nadšencov, aby vyrazili na Hron. Každoročne na Troch kráľov a za každého počasia už niekoľko rokov prvým splavom Hrona začínajú sezónu.

Nadšenci z celého Slovenska sa stretli v Banskej Bystrici, teplomer dopoludnia pri zamračenom počasí ukazoval približne tri stupne. Na toto obdobie pomerne teplé počasie splavu prialo. Pritom ešte pred vianočnými sviatkami boli v okolí Banskej Bystrice poriadne mínusové teploty, až okolo 16 stupňov pod nulou.

"Najväčšiu zimu sme mali minulý rok, mínus 12 stupňov," povedal organizátor Igor Deák.

"Ja idem v zime prvý raz na splav. Mám oblečenú bundu, otepľovačky, tepláky, šál, rukavice a čiapku," opísal svoju výzbroj Samko, jeden z účastníkov splavu.

Aj keď sa deň v Bystrici niesol v znamení mierne plusových teplôt, voda v Hrone bola poriadne studená. Ale ani to im pri dobrej nálade neprekážalo. "Nie je umenie splavovať Hron v lete, keď je vonku 35 a voda má 25 stupňov. Ale treba to skúsiť aj takto, je to trošku adrenalín," dodal Igor Deák.

Ivan, ktorý sa aktívne zúčastnil splavu opísal svoj zážitok: "Vlny nás okúpali. A to, že sme mokrí, to je tá správna vec, tá správna atmosféra."

Prvý tohtoročný splav ukončili v Iliaši, pochvaľovali si nielen počasie, ale aj vodu.

"Dole, na južnom Slovensku je jar. Tam je 12 až 15 stupňov, stromy začínajú pučať, takže počasie je teraz ideálne," dodal organizátor splavu.

"Už musíme len počkať, keď táto trojkráľová zima nezaberie, že by mohol zabrať druhý vrchol januárovej zimy, to bude fabiánska zima. Tá býva po 20. januári," povedal meteorológ RNDr. Peter Jurčovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy