Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kúpeľným mestom sa prehnala smršť. Polamála desiatky stromov
Zdielať na

Kúpeľným mestom sa prehnala smršť. Polamála desiatky stromov

BRUSNO / Veterná smršť, ktorá sa dnes popoludní nečakane prehnala Brusnom pri Banskej Bystrici polámala desiatky obrovských stromov. Na mieste zasahovali dobrovoľní hasiči, ktorí motorovými pílami sprístupňovali cestu ku kúpeľom. Podľa svedkov sa počasie zmenilo doslova z minúty na minútu.

Obloha sa zatiahla doslova z minúty na minútu, najskôr začalo pršať a potom prišiel nečakane silný vietor. Neobvyklé je, že najsilnejší bol len na jednom malom úseku. "To musel prísť nejaký vír, točilo sa to na mieste," hovorí dobrovoľný hasič Miroslav Hraško. Smršť trvala len pár minút, no narobila veľké škody. Polámala aj vysokánske stromy.

Najväčšie škody sú v parku, ktorý vedie ku kúpeľom Brusno. Niektoré stromy vyvrátilo aj s koreňmi, ďalšie zlomilo aj napriek hrubým kmeňom tesne nad zemou. Miestni dobrovoľní hasiči s pílami v rukách okamžite začali odstraňovať popadané stromy, ktoré zatarasili cestu a chodníky.

Domy v Brusne vietor akoby zázrakom obišiel a naplno udrel práve na okraji obce, neďaleko kúpeľov. Návštevníci boli v tom čase v bezpečí, ukrytí za múrmi kúpeľných budov. "To sa ochladil vzduch a tadeto to prebehlo ako lievik, všetko stoličky na terase to akoby buldozér prešiel," opisuje situáciu kúpeľný hosť. Odstraňovanie škôd v obci trvalo do večera. Predbežná výška škôd zatiaľ vyčíslená nebola, no pri vyčíňaní vetra našťastie nebol nikto zranený.

"Zdá sa, že keď sa naplnia scenáre klimatickej zmeny, tak intenzívna búrková činnosť nielenže bude pokračovať, ale bude ešte zosilňovať," hovorí o neblahých vyhliadkach meteorológ Michal Hazlinger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy