Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
O nováckej elektrárni budú ešte rokovať
Zdielať na

O nováckej elektrárni budú ešte rokovať

BRATISLAVA / Rokovanie premiéra Roberta Fica so zástupcami Hornonitrianskych baní Prievidza, predstaviteľmi ministerstva hospodárstva, či Úradu pre reguláciu sieťových odvetví o situácii v Elektrárňach Nováky boli zatiaľ bez výsledku.

"Kompetentní rokovali v snahe nájsť čo najoptimálnejšie riešenie, aby boli udržané čo najlepšie ceny elektriny. Rokovania budú pokračovať ďalej,“ povedala novinárom hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová. 

Útok proti baníctvu

Premiér Fico v sobotu označil aktivity strany SaS zamerané proti prevádzke tretieho bloku nováckej tepelnej elektrárne za útok proti baníctvu na Slovensku. Ide podľa neho o politicky cielený útok so zámerom vytvoriť v spoločnosti sociálne napätie.

Opozičná strana SaS podala v piatok v súvislosti s prevádzkou tretieho bloku elektrární v Novákoch trestné oznámenie pre negatívny vplyv na zdravie ľudí a životné prostredie, ktoré so sebou spaľovanie uhlia v bloku B3 prináša. Podľa jej poslancov prebieha bez potrebných osvedčení zrejme aj samotné podnikanie Hornonitrianskych baní v oblasti výroby a predaja elektriny.

Podľa SaS je tretí blok opäť v prevádzke, aj keď nikdy nesplnil a neplnil nové emisné limity, nebola na ňom vykonaná žiadna úprava, k jeho opätovnému spusteniu nebolo žiadne konanie a neexistujú povolenia.

V treťom bloku sa nevyrába

Podľa Slovenských elektrární, ktoré vlastnia tepelnú elektráreň v Novákoch, sa elektrina v treťom bloku nevyrába, prebiehajú v ňom testovania zariadení v réžii Hornonitrianskych baní. Ich generálny riaditeľ Peter Čičmanec tvrdí, že blok majú k dispozícii len na prevádzkovú skúšku na štyri mesiace s cieľom hľadať náhradný prevádzkový zdroj, ktorý by plnil emisné limity Európskej únie.

Tento náhradný zdroj by bol k dispozícii v prípade výpadku prvého alebo druhého bloku. Podľa Čičmanca je tento prevádzkový pokus v súlade s legislatívou. Naštartovanie tretieho bloku baniam pomohlo znížiť zásoby neodobratého uhlia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy