Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Csáky: O Ficovom IQ svedčí, že ma stále cituje nepresne
Zdielať na

Csáky: O Ficovom IQ svedčí, že ma stále cituje nepresne

Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Podľa premiéra Csáky vyhlásil, že kým SMK nebude vo vláde, na Slovensku pokoj nebude. Samotný predseda SMK sa k takémuto výroku nehlási...

Podľa premiéra Csáky vyhlásil, že kým SMK nebude vo vláde, na Slovensku pokoj nebude. Samotný predseda SMK sa k takémuto výroku nehlási. "Presne som povedal, že účasť SMK vo vláde môže prispieť k zlepšeniu slovensko-maďarských vzťahov," vyhlásil.

Aj podľa podpredsedu rumunskej vlády a predsedu DZMR Bélu Markóa môže účasť menšinovej strany vo vláde zlepšiť vzťahy medzi národmi, špeciálne však vzťah medzi majoritným národom a menšinou.

"Medzi SMK a DZMR je dlhé priateľstvo, ktoré existuje aj v osobnej rovine. Aj DZMR, aj SMK sú súčasťou rovnakého združenia politických strán, je dôležité, aby sme sa podporovali v kampani. Je dôležité, aby sa obidve strany zapojili do politického diania vo svojich krajinách a boli v parlamente alebo vo vláde," vyhlásil Markó. "Ak tieto strany sú súčasťou vlády, vzťahy medzi národmi sú lepšie. Ak nie sú vo vláde, alebo sa nedostanú do parlamentu, vzťahy sa môžu zhoršovať," dodal.

Podľa Pála Csákyho by prístup Srbska a Rumunska k menšinám mohol byť pre Slovensko príkladom. "Odkaz Rumunska, ale aj Srbska môže znieť: nevytláčať menšiny z multietnickej spoločnosti. Energie, ktoré sa na Slovensku míňali na nie celkom správne slovensko-maďarské politické zápasenie, treba využiť na pozitívne ciele," poznamenal.

Podľa Markóa v Rumunsku nespôsobil žiadne problémy ani maďarský zákon o dvojakom občianstve, keďže Rumunská republika má s moldavskými Rumunmi podobné zámery ako Maďarská republika so zahraničnými Maďarmi. Moldavskí Rumuni na rozdiel od Maďarov, ktorí získajú dvojaké občianstvo, majú všetky občianske práva, vrátane volebného. Dokonca majú garantovanú účasť svojho zástupcu v parlamente.