Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sulík definitívne stratil Matovičovu dôveru. Odvolať ho ale nechce
Zdielať na

Sulík definitívne stratil Matovičovu dôveru. Odvolať ho ale nechce

BRATISLAVA / Richard Sulík definitívne stratil dôveru Igora Matoviča. Dôvodom má byť 7 týždňové čakanie na 16 miliónov antigénových testov, ktoré mal objednať práve minister hospodárstva. Túto kompetenciu mu chce premiér odobrať, ale odvolať ho nechce.

"Pre mňa tá dvojtýždňová dovolenka v Dubaji, keď tú z posledného dychu melú zdravotníci v nemocniciach. Pre mňa to je naozaj posledná kvapka v sude. Čiže ja som nad ním zlomil palicu," povedal predseda vlády Igor Matovič. Richard Sulík na to okamžite reagoval na sociálnej sieti. "Vylučujem akékoľvek odkazy premiérovi - priame či sprostredkované," napísal minister hospodárstva Richard Sulík. Pritom premiér už oľutoval aj svoj predvianočný slovný útok na Sulíka. "Predseda vlády by nemal aj v takejto kritickej situácii vypätej stratiť nervy, ale ja som už vtedy videl, že tá katastrofa, do ktorej sa rútime, že nebudú nakúpené testy ministrom hospodárstva. Ospravedlňujem sa," povedal Matovič.


Konflikt premiéra a ministra hospodárstva sa pred očami verejnosti neustále vyostruje. Skloňuje sa preto, či to táto vláda ustojí. Igor Matovič ale tvrdí, že z vlády Richarda Sulíka vyhadzovať nebude. Podľa expremiéra Petra Pellegriniho je to chyba. "Pokiaľ je predseda vlády presvedčený, že jeho minister hospodárstva je idiot, ako sám povedal a zodpovedá za smrť tisícov ľudí, má ho jednoducho z funkcie odvolať," skonštatoval expremiér Peter Pellegrini. "Richardovi by urobilo najväčšiu radosť, aby som z neho urobil martýra. Ja mu určite tú radosť neurobím, aby som ho odvolával," vyjadril sa Matovič.

Padnúť mali aj vyhrážky. "Dostal som odkaz z prostredia vedenia SaS, že v prípade, ak by som si dovolil takú vec, že odvolám Richarda Sulíka, tak že do pár mesiacov rozbijú koalíciu na franforce," ozrejmil Matovič. Toto ale minister hospodárstva odmieta. "Strana Sloboda a Solidarita nemôže rozbiť koalíciu. Ak by odišla, len klesne počet poslancov z 95 na 82 a vláda aj koalícia by fungovali naďalej," uviedol Sulík.

Pred dvoma dňami minister Sulík s veľkým optimizmom oznámil príchod testov. "Už som na Slovensku a spolu so mnou aj antigénové testy v sľúbenom termíne i počte. Ďalšie testy prídu na budúci týždeň, bude ich dosť," povedal Sulík. Podľa premiéra ide ale len o zlomok z pôvodnej novembrovej objednávky na nákup 16 miliónov testov. 2,6 milióna je totiž len 16 percent z toho. Testy bude po novom už zabezpečovať iná inštitúcia. "Sú myslím štyri subjekty vo vláde, ktoré nakupovať môžu a správa štátnych hmotných rezerv. Musíme sa rozhodnúť, ktorý z nich nakúpi tie testy, ale určite nie ministerstvo hospodárstva. Ja si ďalšie obete na triko nevezmem," zhodnotil Matovič.

Podľa Petra Pellegriniho súčasná vláda musí skončiť. "Sme včera do parlamentu podali návrh ústavného zákona na skrátenie volebného obdobia NR SR a vypísanie predčasných volieb. Táto partička už nie je schopná sebareflexie," skonštatoval Pellegrini. Konflikt Sulíka a Matoviča už kriticky vidí aj politologička. Podľa nej to znižuje dôveryhodnosť vlády aj koaličných strán. "Tak ako ho dnes prezentujú ten konflikt, je už naozaj nad rámec toho, čo je možnože politicky želateľné. Pretože je to konflikt, ktorý sa neustále vyťahuje, je invektívny, osobný a skôr než by pomáhal veci, tak spôsobuje negatívne vnímanie politiky," uviedla politologička Aneta Vilagy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy