Polojasno
19°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Nedovoľte bolesti, aby ovládla váš život!
Zdielať na

Nedovoľte bolesti, aby ovládla váš život!

Bolesti chrbtice môžu postihnúť každého z nás. Zdravie máme vo svojich rukách, postavme sa k nemu zodpovedne

Bolesti chrbtice môžu postihnúť v princípe každého. Budete sa možno čudovať, ale pri týchto ochoreniach nie je podstatný vek postihnutého a priamou príčinou bolestí chrbtice nie je ani nadváha. Príčinou číslo jeden je fakt, že svoj život v podstate presedíme.

"Človek ako taký je konštruovaný na pohyb, nie na statické zaťaženie," tvrdí L. Merceková. Dlhé hodiny za počítačom, v aute a nakoniec pred televízorom sa podpisujú na stave našej chrbtice viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Prečo práve sedenie? Čo je na sedení vlastne také nebezpečné?

L. Merceková vysvetľuje: "V rámci nášho tela máme dve svalové skupiny - statické a dynamické. Prvé majú na starosť statické zaťaženie, zatiaľ čo druhé sú zodpovedné za pohyb. Zaťaženie týchto dvoch skupín svalov by malo byť v rovnováhe. Ak túto rovnováhu, najčastejšie nedostatkom pohybu, porušíme, zapríčiníme, že v našom tele nastane svalová disbalancia - nerovnováha. Jej dôsledkom sa jedna skupina svalov skracuje, iná ochabuje  a môžu vzniknúť i deformity chrbtice." 

Šport cez víkend? Mýtus. Ak pohyb, tak pravidelný

Ideálne by bolo vymeniť sedavú prácu za takú, pri ktorej telu doprajeme oveľa viac pohybu. Reálne je to však takmer neuskutočniteľné. Čo môžeme spraviť pre záchranu našej chrbtice v nie práve ideálnych podmienkach života človeka 21. storočia? Rozšíreným mýtom a praxou veľkého množstva ľudí je užitočnosť príležitostného, víkendového športovania. L. Merceková však upozorňuje na škodlivosť tejto praxe. „Zásada znie: Nie vrcholovo, ale pravidelne. Je omyl myslieť si, že 5 dní v týždni môžem sedieť v kancelárii a cez víkend to doženiem."

Desať minút denne stačí

L. Merceková radí pripravovať chrbát na prípadnú víkendovú záťaž pravidelnou, aj keď len 10-minútovou dennou aktivitou počas celého pracovného týždňa. Vaše telo môže byť v neustálom pohybe i pri sedení za počítačom. Neveríte?

joj.sk/Obr. č. 1

Ako môžeme pomôcť svojej chrbtici v práci?

1. Ak chcete v práci urobiť niečo pre zdravie vašej chrbtice, nevyužívajte klasickú stoličku, ale fit loptu, či dynamickú stoličku, ktorá „pracuje“ na princípe fit lopty. Fit lopta a dynamická stolička podporujú tzv. aktívne sedenie (pozri obrázok č. 1, ktorý ilustruje nesprávne sedenie, obr. č. 2 znázorňuje sedenie prijateľnejšie pre našu chrbticu). Aby sme sa na nej udržali pri bežných pohyboch ako natiahnutie ruky za perom, musíme zapájať dynamickú a hlbokú skupinu svalstva.

2. Pri sedavej práci je dobré z času na čas si urobiť prestávku a jednoducho sa poprechádzať, zmeniť polohu tela.

joj.sk/Obr. č. 3

3. Mimoriadne škodlivé pre našu chrbticu je nosenie ťažkých kabeliek na jednom ramene, či tašky s nákupom v jednej ruke (obr. č. 3). V tomto prípade chrbtica trpí jednostranným, asymetrickým zaťažením. Snaha zaťažovať obe strany chrbtice prehadzovaním kabelky z jednej strany na druhú v podľa potreby stanovených časových intervaloch nie je v tomto prípade vôbec na mieste. "Touto praxou v podstate nič neriešime - v dôsledku je záťaž vždy len na jednej strane chrbtice, v jednom intervale na jednej strane, v ďalšom na druhej. My potrebujeme dosiahnuť stav, kedy je záťaž na oboch stranách v rovnováhe," tvrdí Merceková a radí ženám, aby sa snažili vytvárať pre svoju chrbticu vždy symetrickú záťaž nosením kabeliek s dlhým remeňom krížom cez telo (obr. č. 4), ruksakov a aj menší nákup je rozumnejšie rozdeliť radšej do dvoch tašiek. Vaše telo vám za to určite poďakuje, odkazuje terapeutka.

joj.sk/Obr. č. 4

joj.sk/Obr. č. 5

Nešťastné platničky

Medzi čoraz častejšie ochorenia chrbtice patrí poškodenie platničky. Príčiny môžu byť rôzne - od úrazov, až po naše nesprávne pohybové návyky. Hoci teoreticky majú väčšie dispozície dopracovať sa k týmto komplikáciám vysokí ľudia, pretože, ako tvrdí Merceková, pri predkláňaní ich telo pracuje s väčšou pákou a tým zväčšuje tlak na platničku (obr. č. 5). Pravdaže, k poškodeniu platničky môže dôjsť u každého z nás. Podstatou komplikácie je samotné poškodenie medzistavcového priestoru, kde sa nachádza disk, platnička. Keďže ťažké predmety musí zo zeme zdvihnúť občas každý z nás, je užitočné naučiť sa ako na to.

joj.sk/Obr. č. 6

4. "Keď chcem zdvihnúť akýkoľvek predmet, či už ide o pero, mincu alebo desaťkilogramové dieťa, mechanizmus musí byť vždy rovnaký. Chrbtica človeka má svoje ideálne zakrivenia. Ak tieto zakrivenia nedodržím a ženiem chrbticu do predklonu, vyvíjam príliš veľký tlak na platničku a tým ju môžem poškodiť," tvrdí L. Merceková. Správny vzorec pohybu, ktorého praktizovaním sa vyhneme poškodeniu platničky, je dvíhanie bremena napríklad z podrepu (obr. č. 6), cez kľak, zanožením na udržanie rovnováhy a pod.  

joj.sk/Obr. č. 2

L. Merceková varuje i pred vrcholovým športom – v snahe dosiahnuť čo najlepšie výsledky zaťažujeme chrbticu a kĺby viac ako je zdravé, a tým ich mimoriadne opotrebúvame.

5. „Šport áno, ale s mierou. Dôležité je skôr to, aby bol pravidelný,“ domnieva sa skúsená fyzioterapeutka. Naša chrbtica nemusí trpieť len počas dňa, ale i v noci. "Základom zdravého spánku je pevný penový matrac, ktorý chrbticu v spánku dostatočne podoprie," radí Merceková. 

6. Fyzioterapeutka nás upozorňuje i na to, že nie všetky polohy, v ktorých sa snažíme dopriať nášmu telu odpočinok, sú práve ideálne pre našu chrbticu. Absolútne nevhodný je spánok na bruchu, kedy máme hlavu i niekoľko hodín natočenú na jednu stranu.

"V tejto polohe veľmi trpí predovšetkým krčná chrbtica," tvrdí Merceková. Optimálne sú polohy na boku a na chrbte, v druhom prípade s minimálnym podložením hlavy v oblasti temena a vyplnením v oblasti šije. V polohe na boku je optimálne vypodložiť oblasť medzi plecom a lícnou časťou hlavy.

Rád ako šetriť našu chrbticu je oveľa viac. Jedno je isté: Keď prestanú zaberať lieky, býva na konzervatívnu liečbu, či preventívne cvičenie a rehabilitáciu často už priveľmi neskoro. Lucia Merceková odkazuje: „Ak máte problémy, nečakajte, až bude bolesť neznesiteľná. Navštívte lekára, ktorý diferenciálnou diagnostikou určí presnú príčinu vašich ťažkostí a stanoví zodpovedajúci liečebný a rehabilitačný program.“  

Nezabúdajte, zdravie máte vo svojich rukách, postavte sa k nemu zodpovedne.

Najčítanejšie správy