Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NAKA preveruje kupčenie s poslaneckými hlasmi. Na výsluch predvolali Sulíka aj Trnku
Zdielať na

NAKA preveruje kupčenie s poslaneckými hlasmi. Na výsluch predvolali Sulíka aj Trnku

BRATISLAVA / Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku si v pondelok opäť zavolali na výsluch na Prezídium Policajného zboru. Podľa informácií TV JOJ je výsluch spojený s kupovaním poslaneckých hlasov v kauze "Sasanka". Vypovedať prišiel aj súčasný minister hospodárstva Richard Sulík.

Krátko po Dobroslavovi Trnkovi prišiel na policajné prezídium aj ďalší aktér Sasanky. Aktuálny minister hospodárstva Richard Sulík. Novinárom sa však vyhol. Sulíkov osobný šofér ho totiž vo vládnej limuzíne priviezol aj odviezol bočným vchodom. "Minister hospodárstva Richard Sulík bol dnes vypovedať ako svedok v kauze kupovania poslancov pri voľbe generálneho prokurátora. Uviedol všetko, čo v danej veci vedel a verí, že sa kauza vyšetrí čím skôr," reagovala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Svrčeková. 

Po asi hodine a pol odišiel aj Dobroslav Trnka. Bez slova.

V obnovenom vyšetrovaní si tak už na polícii podávali kľučky všetci vplyvní politici obdobia Sasanky. Vrátane expremiérky Ivety Radičovej, Bélu Bugára, vypovedal už aj Martin Poliačik či Natália Bláhová. Po Sulíkovi by však na rad mal prísť aj aktuálny premiér Igor Matovič. Kedy a či vôbec bude niekto v tomto prípade potrestaný, je momentálne, zdá sa, v nedohľadne. V danej veci nie je nikto obvinený.

Kauza Sasanka

Na verejnosť sa ešte v roku 2012 dostala pred predčasnými voľbami esemesková komunikácia medzi v tom čase predsedom parlamentu Richardom Sulíkom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorý je aktuálne súdený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj v kauze "Zmenky". 

Neskôr na verejnosť preniklo aj video z rozhovoru medzi Sulíkom a Kočnerom, na ktorom je vidno, ako obaja aktéri rozoberajú citlivé politické záležitosti. Z uniknutých údajov vyplýva, že Kočner so Sulíkom rozoberal voľbu generálneho prokurátora či výmenu Ivety Radičovej vo funkcii predsedu vlády. 

Polícia obnovila trestné stíhanie pre podozrenie s kupčením s hlasmi pri voľbe generálneho prokurátora z roku 2010, keď sa parlament rozhodoval medzi dovtedajším šéfom generálnej prokuratúry Dobroslavom Trnkom a Jozefom Čentéšom.

Voľbu sprevádzali viaceré kontroverzie 

Voľbu generálneho prokurátora sprevádzalo množstvo zákulisných stretnutí a podozrení z uplácania poslancov vtedajšej koalície. Faktom je, že štyria koaliční poslanci hlasovali v tajnej voľbe s vtedajšou opozíciou na čele s Robertom Ficom za ich kandidáta Dobroslava Trnku a Čentéš neprešiel. 

V čase, kedy sa v pravicovej koalícii hádali, kto bude ich kandidát, mal ku Marianovi Kočnerovi blízko práve Richard Sulík. Podľa uniknutých dokumentov s názvom Sasanka 1 a 2 si o voľbe mesiace SMS-kovali a Sulík si k nemu chodil po rady.

Koalícia vtedy tvorila štyri strany - SDKÚ, Most-Híd, SaS a KDH. A keďže voľba bola tajná, hoci si niektoré strany hlasy fotili, nie je isté, kto napokon nehlasoval podľa ťažko hľadanej dohody. Podľa vtedajšej poslankyne NR SR Natálii Blahovej sa však na chodbách parlamentu hovorilo o úplatku 300 tisíc eur za jeden hlas.

A aj keď pol roka po hlasovaní napokon Čentéša zvolili, do kresla nikdy nezasadol. Vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať, až sa napokon celá sága skončila po 32 mesiacoch. V júni 2013 si parlament zvolil za generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. 

Trnka sa opäť postavil pred disciplinárnu komisiu

Na Generálnej prokuratúre SR pokračovala ešte koncom júna disciplinárna komisia, ktorá rozhoduje vo veci bývalého prokurátora Dobroslava Trnku. Prišiel bez sprievodu advokátky, na otázky odmietol odpovedať. Ani po opakovaných otázkach, či napríklad myslel vážne, že hlas na nahrávke s Kočnerom môže byť modifikovaný, neodpovedal. 

Na disciplinárnej komisii proti Dobroslavovi Trnkovi vypovedal aj redaktor komerčnej televízie Branislav Tomaga. Trnka ho pozval k sebe do domu a poskytol mu rozhovor k vulgárnej nahrávke, na ktorej má nadávať bývalému generálnemu prokurátorovi Marian Kočner. Dobroslav Trnka s ďalšími dvomi ľuďmi podľa Kočnera chceli obchodovať s kópiami nahrávky spravodajskej akcie s názvom Gorila. Trnka mal na nahrávke s Kočnerom povedať, že finančníkovi skupiny Penta - Slavomírovi Haščákovi chceli Gorilu, predať údajne za 5 miliónov. Kočnera to nahnevalo, pretože nahrávku Gorily si mal v minulosti odložiť u Trnku. Kočner mal vulgárne Trnkovi nadávať lebo nahrávku považuje za svoj majetok. 

Dobroslav Trnka mal kontroverznému podnikateľovi Kočnerovi povedať, že svojich spoločníkov od zámeru vydierať Haščáka, odhováral. TV JOJ následne zverejnila ďalší dôkaz, že Dobroslav Trnka spolu s Oskárom Bereczkom a Lórantom Kósom vydierali šéfa Penty nahrávkou Gorila. Ide o rozhovor medzi Bereczkom a Haščákom, kde Jaroslava Haščáka zaujíma, kto je zdroj nahrávky. Na to mu Bereczk odpovedá, že Trnka, a že to chcel pre svojho syna. Šéf Penty ďalej tvrdí, že ho nikto Gorilou nevydieral.

Disciplinárna komisia má rozhodnúť či z rozhovoru z nahrávky je zrejmé, že Trnkove kontakty znevažujú prokuratúru vo verejnosti. Okrem iného Trnka mal zavádzať aj pri tvrdení, že veľkopodnikateľa Majského neprepustil z väzby na slobodu ešte ako generálny prokurátor. Dôkazy majú potvrdzovať opak. Napriek tomu Dobroslav Trnka svoju pravdu dokazuje výsledkom detektora lži, ktorý mal zistiť, že pri Majskom neklame. Detektor lži sa na Slovensku pritom ako dôkaz nevyužíva.

"Nebudeme ani toto komentovať. Je právom klienta vyjadriť sa počas pojednávania akýmkoľvek spôsobom, akékoľvek dôkazy predkladať," uviedla jeho právna zástupkyňa Mária Kodajová.   Dnes disciplinárna komisia nerozhodla a bude pokračovať, až keď bude mať stanovisko etickej komisie. "Etická komisia sa k tejto kauze vyjadrila a v spise sú aj stanoviská. Ja myslím, že to bolo spravené ale hovorím, je to vec disciplinárnej komisie, ako rozhodla," dodal Jozef Szabo, sťažovateľ GP. 

​Dobroslav Trnka sa pred disciplinárnu komisiu generálnej prokuratúry postavil už začiatkom júna. Vtedy vysvetľoval takzvanú šperkovnicu s kamerou. Podľa medializovaných informácií mal dať špeciálnu šperkovnicu na pokyn Mariana Kočnera vyrobiť Peter Tóth. 

Príbeh Dobroslava Trnku

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte v októbri 2019 dočasne pozastavil Dobroslavovi Trnkovi výkon funkcie. Urobil tak potom, čo sa von dostala nahrávka telefonátu medzi Trnkom a Kočnerom. Kočner Trnkovi vyčítal, že sa mal spolu s ďalšími ľuďmi podieľať na vydieraní finančníka z Penty, Jaroslava Haščáka s nahrávkou Gorila. Kópiu Gorily Kočner údajne mal ukrývať práve u šéfa prokuratúry Trnku. "Teraz mi povedz pravdu. Prečo ste išli vydierať toho Haščáka. Čo si od toho očakával? Čo si od toho chcel? Do p..e, dobre vieš, že je to môj kamarát,"  zaznelo v nahrávke. 

​Vyšetrovateľ NAKA následne v decembri 2019 obvinil Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal Orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila. Už v januári u neho NAKA vykonala raziu a obvinila ho z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

​​Prokurátor špeciálnej prokuratúry ale nevidel dôvod na väzobné stíhanie bývalého generálneho prokurátora, a tak 17. januára ho prepustili. Dokonca mal pochybnosti o samotnom obvinení zo zneužívania právomocí verejného činiteľa v súvislosti s videonahrávkou z jeho kancelárie s exministrom financií Jánom Počiatkom. Informáciu pre televíziu JOJ potvrdila hovorkyňa úradu Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Zároveň prokurátor špeciálnej prokuratúry pripúšťa inú trestnú činnosť, ktorá by z nahrávky mohla vyplývať. 

"Vzhľadom na absenciu materiálnej podmienky väzby, ktorou je dôvodnosť trestného stíhania, neprichádza do úvahy posudzovanie existencie dôvodov väzby (§ 71ods. 1 Tr. por.). Na základe uvedených skutočností bol zadržaný obvinený JUDr. D. T. príkazom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, prepustený zo zadržania. Na margo medializovanej nahrávky ohľadne rozhovoru JUDr. D. T. s Ing. J. P - v súvislosti s kauzou LEMIKON LIMITED je možné hovoriť o existencii podozrenia z možného spáchania rôznej ekonomickej trestnej činnosti," vyjadrila sa pre TV JOJ hovorkyňa úradu Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy