Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dobroslav Trnka vysvetľoval pred disciplinárnou komisiou šperkovnicu s kamerou. Hrozí mu strata funkcie
Zdielať na

Dobroslav Trnka vysvetľoval pred disciplinárnou komisiou šperkovnicu s kamerou. Hrozí mu strata funkcie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Bývalý generálny prokurátor Dobroslova Trnka sa postavil pred disciplinárnu komisiu Generálnej prokuratúry SR. Stíhajú ho pre rozhovor, ktorý poskytol komerčnej televízii v súvislosti vulgárnou nahrávkou dialógu s Mariánom Kočnerom. Trnka sa údajne s ďalšími mužmi pokúšal vydierať Slavomíra Haščáka z finančnej skupiny Penta kópiami nahrávky Gorila. Podľa prokuratúry Trnka v rozhovore priznal kontakty s trestne stíhaným Mariánom Kočnerom. Pritom vraj zavádzal aj v tom, ako to bolo s prepustením trestne stíhaného Jozefa Majského na slobodu. Trnkovi hrozí strata funkcie prokurátora za to, že svojim konaním údajne znížil vážnosť prokuratúry na verejnosti.

Dobroslav Trnka pred disciplinárnou komisiou vysvetľoval šperkovnicu s kamerou. Na video nahrávke je vidno ako Kočner inštaluje kameru v Trnkovej kancelárii. Podľa medializovaných informácií mal dať špeciálnu šperkovnicu na pokyn Mariana Kočnera vyrobiť Peter Tóth. Na konanie prišiel osobne aj so svojou advokátkou. Novinárom neodpovedal na žiadnu otázku a po kontrole okamžite prešiel do miestnosti disciplinárnej komisie.

Dôvody disciplinárneho konania

Ústne pojednávanie vytýčila 3. disciplinárna komisia pod vedením predsedu Attilu Iszáka na 12.30 hod. v budove generálnej prokuratúry. Pôvodne bola predsedníčkou tejto komisie prokurátora GP SR Marta Kolcúnová, no požiadala o uvoľnenie. Prečo sa už radový prokurátor Trnka s dočasne pozastaveným výkonom funkcie musí podrobiť konaniu komisii? Vlani prenikla na verejnosť nahrávka, v ktorej mu Marian Kočner má hrubo nadávať. Trnka sa údajne pokúsil s ďalšími mužmi vydierať finančníka Slavomíra Haščáka kópiami nahrávok Gorily. Následne Trnka k nahrávke poskytol rozhovor redaktorovi súkromnej televízie. V ňom mal priznať kontakty s Kočnerom a pripustiť pravosť časti obsahu nahrávky.

Druhou vecou, prečo sa postavil pred disciplinárnu komisiu bol dôvod, že Trnka mal klamať o tom, ako sa trestne stíhaný Jozef Majský pred rokmi dostal z väzby. Prepustiť ho mal nakoniec práve Trnka vlastným pokynom. Podľa návrhu na disciplinárne konanie porušil svojimi mediálnymi výstupmi povinnosti prokurátora a mohol znevážiť dôveryhodnosť prokuratúry. Trnka ale chce ostať vo funkcii, zdôvodňuje to tým, že má dvakrát detektor lži s negatívnym výsledkom. 

Disciplinárna komisia ale utorok nerozhodla, konanie sa odročilo na 23. jún. Podľa predsedu komisie Attila Izsák potrebujú mať k dispozícii ďalšie dôkazy. 

(ne)Pravosť nahrávky

Pred komisiou Trnku zastupuje advokátka ktorá uviedla, že Trnka spochybňuje pravosť nahrávky Kočner - Trnka. Tvrdí, že ani nevie rozoznať, či záznam zachytáva jeho hlas a nevylučuje, že ide o kompilát. 

Čižnár chce verejné rozhodovanie

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár aj napriek opatreniam v súvislosti s koronavírusom chce, aby sa rozhodovanie disciplinárnej komisie v prípade Dobroslava Trnku konalo verejne. TV JOJ získala aj stanovisku k tomuto rozhodnutiu generálneho prokurátora. 

"Nástupom Jaromíra Čižnára do funkcie generálneho prokurátora sa výrazne zvýšila aj miera verejnej kontroly prokuratúry. Jedným z prvých rozhodnutí generálneho prokurátora bolo zverejňovanie termínov disciplinárnych konaní na webovej stránke GP SR, na ktorých sa mohla zúčastňovať verejnosť, zástupcovia médií. Zároveň sa zverejňujú aj právoplatné rozhodnutia disciplinárnych komisií. Napriek opatreniam, ktoré prijala prokuratúra v súvislosti s pandémiou COVID - 19, udelil na dnešné konanie generálny prokurátor výnimku za účelom zvýšenia transparentnosti a vyhradil pre dnešné konanie najväčšiu miestnosť v rámci budovy GP SR. Ostatné podmienky spôsobu realizácie dnešného konania sú v rukách predsedu disciplinárnej komisie. Disciplinárne komisie sú samostatné, do ich činnosti nemôže vstupovať ani generálny prokurátor ani námestníci," informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. 

Príbeh Dobroslava Trnku

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte v októbri 2019 dočasne pozastavil Dobroslavovi Trnkovi výkon funkcie. Urobil tak potom, čo sa von dostala nahrávka telefonátu medzi Trnkom a Kočnerom. Kočner Trnkovi vyčítal, že sa mal spolu s ďalšími ľuďmi podieľať na vydieraní finančníka z Penty, Jaroslava Haščáka s nahrávkou Gorila. Kópiu Gorily Kočner údajne mal ukrývať práve u šéfa prokuratúry Trnku. "Teraz mi povedz pravdu. Prečo ste išli vydierať toho Haščáka. Čo si od toho očakával? Čo si od toho chcel? Do p..e, dobre vieš, že je to môj kamarát,"  zaznelo v nahrávke. 

​Vyšetrovateľ NAKA následne v decembri 2019 obvinil Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal Orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila. Už v januári u neho NAKA vykonala raziu a obvinila ho z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. 

Prokurátor špeciálnej prokuratúry ale nevidel dôvod na väzobné stíhanie bývalého generálneho prokurátora, a tak 17. januára ho prepustili. Dokonca mal pochybnosti o samotnom obvinení zo zneužívania právomocí verejného činiteľa v súvislosti s videonahrávkou z jeho kancelárie s exministrom financií Jánom Počiatkom. Informáciu pre televíziu JOJ potvrdila hovorkyňa úradu Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Zároveň prokurátor špeciálnej prokuratúry pripúšťa inú trestnú činnosť, ktorá by z nahrávky mohla vyplývať. 

"Vzhľadom na absenciu materiálnej podmienky väzby, ktorou je dôvodnosť trestného stíhania, neprichádza do úvahy posudzovanie existencie dôvodov väzby (§ 71ods. 1 Tr. por.). Na základe uvedených skutočností bol zadržaný obvinený JUDr. D. T. príkazom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, prepustený zo zadržania. Na margo medializovanej nahrávky ohľadne rozhovoru JUDr. D. T. s Ing. J. P - v súvislosti s kauzou LEMIKON LIMITED je možné hovoriť o existencii podozrenia z možného spáchania rôznej ekonomickej trestnej činnosti," vyjadrila sa pre TV JOJ hovorkyňa úradu Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Dobroslav Trnka voči obvineniu v kauze Gorila podal na GP SR mimoriadny opravný prostriedok, o ktorom dodnes nerozhodli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy