Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V putách už skončilo štyri a pol tisíca demonštrantov, Trump sa vyhráža nasadením armády
Zdielať na

V putách už skončilo štyri a pol tisíca demonštrantov, Trump sa vyhráža nasadením armády

USA / siedmu noc po sebe pokračovali v Spojených štátoch veľké protesty, ktoré vyvolala násilná smrť 46-ročného Afroameričana. Zomrel po zásahu polície. Vyše štyridsať miest vyhlásilo nočný zákaz vychádzania. Demonštranti ho zväčša ignorovali. Od vypuknutia nepokojov skončilo v rukách policajtov takmer štyri a pol tisíca demonštrantov. V pätnástich amerických štátoch a Washingtone D.C povolali príslušníkov Národnej gardy.

Zatiaľčo sa niekde skandovalo, niekde spievalo a niekde pokojne demonštrovalo, keď sa k protestujúcim pridali dokonca aj policajti, na iných miestach šlo o holý život. 

​Protesty, vyvolané policajnou brutalitou, zasiahli mestá od východu na západ. Na Santa Monike lietali vzduchom, otráveným slzotvorným plynom, gumové projektily. Vo Filadelfii sa rabovalo a v Minneapolis vrazil do davu demonštrantov na diaľnici nákladiak. 


Jeho šoféra protestujúci vytiahli z kabíny a zbili. Neskôr ho zaistili policajti a čelí teraz obvineniu z útoku. Z Davenportu v Iowe hlásia viacero mŕtvych. V Louisville, Kentucky prišiel o život muž počas snahy policajtov vypratať miestne parkovisko.

"Je jasné, že mnoho ľudí nedôveruje polícii. V tomto ohľade na nás čaká veľmi veľa práce," vyhlásil šéf polície Steve Conrad. Protesty sa nevyhli ani samotnému Washingotnu D.C. Demonštranti dali najavo svoj hnev aj neďaleko Bieleho domu. 

Trump sa vyhráža nasadením armády

Americký prezident Donald Trump sa vyhráža nasadením armády proti demonštrantom, ktorí vyšli do ulíc. Ak podľa neho mestá a štáty nedokážu prevziať kontrolu a "chrániť svojich obyvateľov", nasadí armádu a "rýchlo ten problém vyrieši za nich".

Došlo aj na zrážky s políciou

Neznámi páchatelia založili oheň v budove historického vyše dvestoročného kostola neďaleko sídla amerického prezidenta. Demonštrácie neberú na ľahkú váhu ani v Bielom dome. Ešte v piatok musel Donald Trump stráviť asi hodinu v bezpečnostnom bunkri. V sobotu sa v uliciach New Yorku zadržali medzi demonštrantmi dcéru newyorského starostu De Blasia Chiaru.



Demonštrantov podporili cez víkend aj tisíce ľudí pred americkými ambasádami v Londýne, Kodani, či Berlíne. V poľskom Krakove zapálili sviečky. Situáciu využili aj oponenti Spojených štátov. Iránski lídri obvinili Trumpa z rasizmu a Čína vyhlásila, že verí, že Spojené štáty eliminujú rasovú diskrimináciu.

Radikálni demonštranti podpálili aj policajnú stanicu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy