Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Polícia zatkla počas živého vstupu štáb americkej televízie CNN
Zdielať na

VIDEO: Polícia zatkla počas živého vstupu štáb americkej televízie CNN

MINNEAPOLIS, USA / Voči policajtovi Derekovi Chauvinovi, ktorý na videozázname kľačí na krku muža so spútanými rukami, evidovala polícia už v minulosti 18 oficiálnych sťažností. Chauvin aj ďalší policajti prítomní v čase zatýkania Georga Floyda boli prepustení, príbuzní ale žiadajú, aby boli obvinení z vraždy. 46-ročný muž opakovane prosil policajtov, aby mu nekľačali na krku, pretože nevie dýchať. Potom stratil vedomie a v neďalekej nemocnici už len konštatovali smrť.

Smrť 46-ročného Georga Floyda vyvolala protesty nielen v Minneapolise, ale aj v ďalších mestách USA. V Minneapolise sa však protesty vystupňovali najviac, protestujúci ničili policajné autá a zapálili aj policajnú stanicu.

Polícia dnes priamo počas živého vysielania televíznej stanice CNN zatkla najprv reportéra a potom aj zvyšných troch členov štábu.

Novinári sa identifikovali a pokojne sa pýtali policajtov, či sa majú premiestniť niekam inam: "Môžeme sa presunúť inam, kam poviete. Sme v živom vysielaní. Sme štvorčlenný štáb. Premiestnite nás, kam potrebujete, ak vám tu prekážame. Len nám povedzte, premiestnime sa, kam len poviete," komunikoval reportér CNN Omar Jimenez s policajtmi tesne pred zatknutím. Muži v uniformách novinárov bez slov spútali a odviedli. Mnohí to označili za porušenie ústavného práva na informovanosť.

Prezident Trump na sociálnej sieti Twitter napísal, že "keď sa začne rabovanie, začne sa streľba" a Twitter historicky prvýkrát zasiahol. V pravidlách používania je totiž zakázané glorifikovať násilie a tak sa prezidentov tweet ocitol skrytý s upozornením. "When the looting starts, the shooting starts" sa zdá byť citátom bývalého šéfa polícia v Miami Waltera Headleyho, ktorý takto v  decembri 1967 sľuboval tvrdé zákroky voči afroamerickým demonštrantom.

twitter/realDonaldTrump

Nezmyselná smrť muža v rukách polícia dostala do ulíc davy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy