Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prípravy na otvorenie škôl sú v plnom prúde. Budú testovať všetkých učiteľov?
Zdielať na

Prípravy na otvorenie škôl sú v plnom prúde. Budú testovať všetkých učiteľov?

BRATISLAVA / Po prvej 500 zamestnancov škôl a škôlok z bratislavského Ružinova, v piatok vzorky odoberajú aj pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom z Ivanky pri Dunaji. Na mieste je však otázka, či by takéto pretestovanie nebolo vhodné urobiť celoplošne vo všetkých školách, ktoré sa majú od pondelka otvoriť. To, či sa im podarilo pripraviť sa na takzvaný malý prvý september aj so všetkými protiepidemiologickými opatreniami, bol v Prešove osobne skontrolovať minister.

Minister školstva bol prekvapený, aký enormný záujem bol o školy zo strany rodičov. V prípade základnej školy na Važeckej ulici majú už v piatok nakreslené čiary a to z dvoch vchodov - cez jeden budú prichádzať prváci až tretiaci a štvrtáci a piataci cez zadný.

Škola napríklad zriadila aj karanténnu triedu v prípade, že by niektoré z deti malo zvýšenú teplotu, prípadne iné symptómy. O prvý malý september v škole na Važeckej prejavilo záujem necelých 80 percent žiakov. "Prihlásilo sa nám 150 žiakov prvého až piateho ročníka," informuje riaditeľka školy Jana Pruchnerovičová. 

Otestujú všetkých učiteľov? 

Minister školstva reagoval aj na prvé výsledky testovania učiteľov a na požiadavku pretestovať všetkých pedagógov.

Pretestovať všetkých učiteľov v systéme, kde je zhruba 700 tisíc žiakov a 80 tisíc učiteľov nie je podľa ministra možné a v silách rezortu. "Ako s nadšením ideme do škôl, ideme aj s obavami, lebo nevieme, čo nám to prinesie, ten vývoj je ale momentálne veľmi pozitívny, tak si myslím, že to zvládneme," dodal minister školstva Branislav Gröhling. 

Toto ale nie je odpoveď pre tých, ktorý sa obávajú, či sa nezopakuje situácia z Francúzska, kde po otvorení škôl stúpol počet prípadov a tak niektoré po týždni fungovania opäť zatvorili. Ministerstvo zdravotníctva však tento názor zdieľa len čiastočne. Testovanie učiteľov nezavrhuje, no tvrdí, že ho je potrebné brať s odstupom.

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva, je tak na zriaďovateľoch škôl, či sa pre testovanie pedagogických i nepedagogických pracovníkov rozhodnú. "Touto otázkou sme sa zaoberali na zasadnutiach krízového štábu mesta, ale keďže v celom Banskobystrickom kraji a taktiež v meste Banská Bystrica nebol zaznamenaný vysoký výskyt koronavírusu, k tomuto kroku sme nakoniec nepristúpili," informovala hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica Zdenka Marhefková. Podobná odpoveď prišla aj z Trnavy, Liptovksého Mikuláša, Nitry či z Košíc. 

Niektoré školy neotvoria

Starostka prihraničnej obce Svrčinovec sa pre TV JOJ vyjadrila, že aj napriek uvoľnenému opatreniu, školu ani škôlku 1. júna neotvoria. 

Dôvodom je napríklad to, že pedagogickí zamestnanci patria do rizikových skupín, keďže ide o prihraničnú obec, tak väčšina rodičov sú pendleri. Išlo by o deti mnohých policajtov, záchranárov, čím by mohli vážne ohroziť zdravie. A to aj napriek tomu, že situácia s koronavírusom je relatívne dobrá. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy