Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Krajčí k odvolávaniu šéfov nemocníc: Chcem tam mať ľudí, ktorým budem dôverovať
Zdielať na

Krajčí k odvolávaniu šéfov nemocníc: Chcem tam mať ľudí, ktorým budem dôverovať

SLOVENSKO / Lekári a sestry z Národného ústavu detských chorôb v Bratislave začali so spisovaním petície proti odvolaniu riaditeľa Ladislavu Kúžela, ktorý najväčšej detskej nemocnici v strednej Európe šéfoval 7 rokov. Z funkcie hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre pediatrickú ortopédiu odchádza pre výmenu vedenia aj prednosta ortopedickej kliniky, chirurg Milan Kokavec. Zemetrasenie v zdravotníctve tak pokračuje.

Od nástupu nového vedenia ministra zdravotníctva padajú hlavy vo vedení nemocníc. Bol to Trenčín, Nitra aj Košice. Vo štvrtok minister odvolal aj vedenie Národného ústavu detských chorôb. "Sme nikto s týmto nerátali, nikto z vedenia riaditeľov, nakoľko si myslíme, že kus roboty je za nami viditeľní, ten dôvod sme ani neočakávali, že by sa našiel. Akurát nám bolo oznámené, že včerajším dňom končíme a dnes nastupuje nové vedenie. Ministra ja som nevidel fyzicky ani raz, čiže my sme nemali jeden rozhovor spolu, kde by, dajme tomu, sme si povedali o tom, čo sa mu páči - nepáči," poznamenal riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na piatkovom tlačovom brífingu túto situáciu okomentoval so slovami, že získal mandát od ľudí na boj za očistu zdravotníctva od korupcie a klientelizmu, a to tak, ako sám tvrdí, "aby pacienti dostali čo najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť". Vyhlásil, že práve tento stav napraví v momente, "keď tam budeme mať ľudí, ktorým budeme dôverovať. Zatiaľ mám veľmi dobrý pocit z tých výmen," 

Riaditeľ NÚDSCH stratil moju dôveru 

Vyjadril sa aj k odvolaniu riaditeľa NÚDCH. "Stratil moju dôveru, a preto došlo k jeho odvolaniu," vysvetlil Krajčí na margo odvolania Ladislav Kužela. Svoj odchod už ohlásil aj hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre detskú ortopédiu Milan Kokavec. "Pozícia hlavného odborníka? Mal by som byť nápomocný pri rozhodovaní, ale on nemá dôveru k nášmu vedeniu a neviem, či môže mať dôveru aj ku mne, tak ja mu nechcem zavadzať," uviedol na adresu Krajčího Milan Kokavec. "Je mi to ľúto, budem sa snažiť, aby prehodnotil svoje rozhodnutie," okomentoval jeho odchod Krajčí. 

Zdôraznil, že ako šéf rezortu má právo vyberať personálne obsadenie na kľúčových miestach v zdravotníctve. "Budeme realizovať transparentné výberové konania. Každý má šancu v týchto výberových konaniach uspieť," priblížil Krajčí. 

Práve NÚDCH je ale podľa bývalého vedenia ako jedna z mála nemocníc ziskový.  "Žiaľ, to nie je pravda," reagoval Krajčí. Minister tieto tvrdenia označil za falošné a dodal, že len za minulý rok NÚDCH vygeneroval stratu v objeme osem miliónov eur. "Faktom je, že štátne nemocnice za minulý rok dosiahli nové rekordné zadĺženie, viac ako 177 miliónov. Odvolaní riaditelia nemocníc stratili jeho dôveru," doplnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Drucker: Najväčšiu Detskú nemocnicu bude riadiť lesník 

Na poste riaditeľa NÚDCH vystriedal Ladislava Kužela v piatok Peter Magát. "Nový manažment je poverený riadením daných inštitúcii do obsadenia miesta úspešným uchádzačom výberového konania, najdlhšie na dobu 6 mesiacov," upresnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Tento krok si vyslúžil ihneď kritiku aj od niekdajšieho ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. "Dlhoočakávaná spoločenská zmena je tu. Od dnes riadi Národný ústav detských chorôb Peter Magát - lesník. Neviem si predstaviť čo by robil Igor Matovič ako opozičný politik, ak by som si ja dovolil ako minister zdravotníctva takúto personálnu nomináciu. Už by stál pred nemocnicou a organizoval by revolúciu...“Je jedno kto nahradí skúseného lekára a manažéra Laca Kuželu, hoci aj lesník. Len ich proste všetkých treba vyhodiť...” tak!" uviedol Drucker. 

Druckera zaráža aj spôsob, akým k odvolaniu došlo. "Spôsob, akým včera minister zdravotníctva Marek Krajčí bez akejkoľvek slušnej štábnej kultúry na minútu a bez udania akéhokoľvek dôvodu odvolal vedenie, je odpoveďou na zmenu? Aspoň sa patrí to oznámiť osobne. Ak je toto tá nová kultúra, tak je to smutné. Hodnoty kresťanstva sa nepreukazujú iba slovami na prednáškach, ale najmä správaním. Slovensko má na viac," dodal Drucker. 

Podobných prípadov je viac

Ani riaditeľke nitrianskej nemocnice nebol oznámený dôvod odvolania. Kým k výmene vedenia dochádza v nitrianskej nemocnici potichu, na bratislavských Kramároch zamestnanci žiadajú zachovanie vedenia a spisujú petíciu.

Bez predchádzajúcej komunikácie, bez osobného kontaktu a bez udania dôvodu riaditelia nemocníc zostávajú sklamaní a nahnevaní. Čistky vláda avizovala, ale postup, aký zvolila, je vraj až tragický. Ak odvolajú špičkového odborníka s praxou, odrazí sa to na kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Lekári s praxou sú žiadaní a vážení a náhrada zo dňa na deň možná nie je. 

Bratislavský Ružinov dal otestovať zamestnancov škôl a škôlok. Výsledky mnohých šokovali. Viac už Barbora Jánošová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy