Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Osemmesačná Lucka, ktorej telo našli zakopané v záhrade, nechýbala ani doktorom či úradom
Zdielať na

Osemmesačná Lucka, ktorej telo našli zakopané v záhrade, nechýbala ani doktorom či úradom

NOVÉ ZÁMKY / Osemmesačné dievčatko Lucka, ktorého telo minulý týždeň vykopala polícia na dvore rodinného domu v Nových Zámkoch, 10 mesiacov nechýbala lekárom, ani úradom. Dokonca mala absolvovať viacero povinných zdravotných prehliadok, ako všetky deti v jej veku.

"Mimo chorôb, do jedného roku života je to 9 preventívnych prehliadok. Do dvoch rokov 10 preventívnych prehliadok," hovorí pediater Barnabáš Guba.

Prehliadky sú v rámci zdravotnej starostlivosti povinné nielen pre rodičov detí, ale aj lekárov. Pediatri si o tomto vedú presnú evidenciu. "Aj v dokumentácii aj v počítači, sestrička upozorní rodičov, kedy majú prísť," dodáva Guba."Je tam očkovanie, tak už hľadáme príčiny, kde je to dieťa, prečo neprišlo na očkovanie," vysvetľuje zdravotná sestra Ildikó Veselková.

V prípade 8-mesačnej Lucky, ktorej otec je obvinený z jej zabitia, ale celých 10 mesiacov príčiny nikto nehľadal. Dievčatko, ktoré sa stalo obeťou trestného činu, nikomu nechýbalo."Od 8 mesiacov do 15 mesiacov by mali byť 4 prehliadky," dodáva Guba.

"Ak takáto situácia nastane, lekár je povinný bezodkladne oznámiť orgánu činnému v trestnom konaní a úradu práce, sociálnych vecí a rodiny," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. V Luckinom prípade to nemal kto oznámiť. Jej detská lekárka povedala, že už nemá jej zdravotnú dokumentáciu. Vlani ju dali matke, keď im povedala, že chce zmeniť lekára.

"Zdravotnú kartu pacienta by si mali lekári posúvať medzi sebou," vysvetlila Eliášová. "Musí doniesť papier, že ten druhý detský lekár príjme do evidencie a na základe toho pán doktor vydá kartotéku, nie do rúk, ale poštou," dodáva Eliášová. Preto nevyšlo najavo, že iný pediater Lucky nie je. Desať mesiacov nemalo komu prekážať, že nemá povinné prehliadky a očkovania. Rodinu za predchádzajúce mesiace nekontaktovali ani zo sociálneho úradu. Aj keď v roku 2017 boli dve deti z predchádzajúcich vzťahov Luckinej matky súdom zverené do starostlivosti ich otcov.

"Matka v tom čase nevychovávala žiadne dieťa, takže ÚPSVAR, keďže musí rešpektovať zákon, nemal žiadny dôvod matku kontrolovať. O tom, že sa z ďalšieho vzťahu narodili ďalšie deti, úrad nemal žiadne informácie, neinformovala pôrodnica, neinformoval pediater, neinformovala samospráva," uviedla hovorkyňa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny, Jana Lukáčová.

Až všímavosť známych odhalila násilnú smrť Lucky. Kontaktovali sociálnu kuratelu, neverili, že je dievčatko v ústave, ako tvrdili jej rodičia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy