Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po dva a pol mesiacoch sa otvorili brány materských a základných škôl. Do lavíc zasadli prváci až piataci
Zdielať na

Po dva a pol mesiacoch sa otvorili brány materských a základných škôl. Do lavíc zasadli prváci až piataci

TRENČÍN/BRATISLAVA / Deň detí 2020 sa do pamäti mnohých školákov, škôlkarov a ich rodičov zapíše ako malý prvý september. Po takmer troch mesiacoch sa práve v pondelok ráno opäť otvorili brány škôl a predškolských zariadení. Na Hornej Nitre dokonca deti vítal minister školstva osobne. Zatiaľ môžu do lavíc zasadnúť žiaci prvého stupňa a piateho ročníka. Ich presný počet ale ministerstvo ešte k dispozícii nemá. Už teraz je ale jasné, že záujem bol veľký.

Minister školstva najskôr navštívil základnú školu v Bošanoch. Tam sa stretol nielen s pedagógmi, ale aj so žiakmi. Tí sa podľa ich slov do školy veľmi tešili. Potom sa presunul do Partizánskeho, kde sa nielen narodil, ale navštevoval tu základnú aj strednú školu. "Aj ja som mala poznámku. Aj rodičia boli predvolaní do školy kvôli určitým veciam," priznal minister školstva Branislav Gröhling. 

Tak v Partizánskom, ako aj v Bošanoch nastúpilo do školy 80 percent detí. Podľa pedagógov zvládli reštart školského roka na výbornú. "Učitelia, ktorí sú doma a vyučujú online, nechodia do školy. Tí, ktorí učia v škole, tak zase neučia doma. Myslím si, že sa nám to podarilo zvládnuť," uviedla riaditeľka Základnej školy v Bošanoch Jana Kontúrová. 

​Premiér Igor Matovič zase navštívil školu na Ostredkovej ulici v Bratislave. 

Igor Matovič tým najmenším na škole aj prečítal.

Pri príležitosti dňa detí navštívila školu v Lozorne aj prezidentka Zuzana Čaputová. Tá si vyskúšala online vyučovanie. 

SITA

​Minister na cestách

Po takmer troch mesiacoch sa dnes na Slovensku opäť otvorili školské a predškolské zariadenia.
Záujem rodičov poslať svoje deti do lavíc bol veľký. Minister školstva vycestoval do Bošian a Partizánskeho. Bol zvedavý, ako to školy zvládajú.

Na reštart školského roka sa prišiel minister pozrieť do Bošian, na tunajšiu základnú školu.

"Dúfam, že budú na mňa v dobrom spomínať, že na deň detí išli do školy," povedal minister školstva Branislav Gröhling.

Minister školstva zavítal aj do Partizánskeho. Práve v tomto meste dral aj školské lavice. "Myslím, že každý z nás dostal poznámku a dokonca moji rodičia museli aj do školy raz prísť," dodal. Práve v Partizánskom oznámil, že onedlho by mali učiteľom prilepšiť. "Tých ohodnotí spoločnosť, ja a dúfam, že sa s ministrom financií dohodneme na sume o ktorú sa budú zvyšovať platy učiteľov," povedal.

Zároveň informoval, že dnes ministerstvo spustilo projekt prostredníctvom ktorého sa školy budú môcť uchádzať o 82 miliónov eur.

V školách

Deti s rodičmi dnes ráno poslušne čakali pred školami v radoch a predpísaných rozostupoch. Aj takto vyzeral dnešný návrat žiakov prvých až piatych ročníkov do škôl. Bez papiera o bezinfekčnosti, náhradného rúška, merania teploty a dezinfekcie rúk sa deti dovnútra nedostali. Navyše, museli prísť presne načas. Riaditelia tvrdia, že to nateraz zvládli aj vďaka zodpovedným rodičom.

Otvorenie škôlok

Ministerstvo školstva zatiaľ nemá presné štatistiky, koľko detí nastúpilo do škôl a škôlok. Škôlky však nedokázali pokryť veľký záujem. Často zostali doma tie deti, ktorých rodič je na materskej s iným súrodencom.  Deťom do jednej bratislavskej škôlky priniesol darčeky premiér Matovič. Dokonca im čítal aj rozprávku - O červenej čiapočke.

Kritická Lomnička

V Lomničke na severovýchode Slovenska sa ešte v piatok diskutovalo o tom, či školu vôbec otvoria. Dnes boli pedagógovia milo prekvapení, keď sa im pred bránou tlačili desiatky detí. Do lavíc ich tam zasadne približne 40 percent z celkového počtu žiakov nultého až piateho ročníka. Učiť sa budú na dve zmeny v 30-ich triedach.Vyučovaciu hodinu skrátili na 30 minút.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy