Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
R7 sľubuje cestovanie bez kolón. Porovnali sme preto rôzne trasy do Bratislavy
Zdielať na

R7 sľubuje cestovanie bez kolón. Porovnali sme preto rôzne trasy do Bratislavy

SLOVENSKO / Cestovanie bez kolón sľubuje rýchlostná cesta R7. Či už smerom do Bratislavy, alebo do Dunajskej Stredy. Momentálne sa dá napojiť na R7 kúsok od Dunajskej Stredy. Práve odtiaľ sme si porovnali rôzne trasy do hlavného mesta.

Je 7:15 hodín ráno a my vyrážame pravidelnou autobusovou linkou z Dunajskej Stredy do Bratislavy. Najprv si vyskúšame cestu, ktorou vodiči jazdili roky. Z Dunajskej Stredy cez Šamorín, Dunajskú Lužnú, Rovinku až do hlavného mesta. V okolitých dedinách rokmi medzitým pribúdali nové domy a obyvatelia, čo bolo časom cítiť aj na ceste až dodnes.

Pár týždňov po otvorení cesty R7 ľudia, ktorí cestujú autobusom do práce, cítia menej áut na starej ceste. No zrejme aj prázdninový režim, nie všetci vodiči prešli na rýchlostnú cestu.

7:15 ráno, Dunajská Streda, ten istý autobus, no iná trasa. Tentoraz sme sa vybrali po R7, bez zastávok v dedinách či Šamoríne. "Gro tých cestujúcich vychádza z Dunajskej Stredy a vystupuje v Bratislave, a preto sme sa rozhodli pre túto expresnú linku," vysvetlil Miloslav Homola, predseda predstavenstva SAD Dunajská Streda. 

Cez leto v ranných hodinách sa šofér na rýchlostnej ceste môže cítiť ako na súkromnej. Malý počet áut umožňuje plynulú jazdu. Práve tým, že sa vynechajú zastávky, ktorých je po ceste vyše 15, môžu cestujúci výrazne ušetriť čas.
Pri pôvodnej ceste je to autobusom pri ideálnych podmienkach 1 hodina a 15 minút, pri trase po R7 43 minút a pri ceste vlakom 53 minút alebo 1 hodinu a 5 minút.

"Podstatne sa skráti čas, keď bude dobudovaný aj obchvat D4, kde potom budeme priamo vychádzať až na križovatke Prievozská," poznamenal Homola. 

"Koncesionár dokončil proces Technického odovzdávania úseku D4 medzi Rovinkou a Podunajskými Biskupicami a požiadal Špeciálny stavebný úrad o kolaudáciu tejto stavby. V prípade, že nebudú vznesené žiadne rozklady od účastníkov konania, nadobudnutie právoplatnosti povolenia pre predčasné užívanie na tomto úseku možno očakávať na prelome Septembra / Októbra. V prípade podania rozkladov sa však termín môže predĺžiť," píše sa v stanovisku ministerstva dopravy a výstavby. 

Súd rozhodol. Funkcionár výstavby obchvatu D4R7 ostáva na slobode. Viac informácií má Rasťo Striško

Súvisiace články

Najčítanejšie správy