Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Elektromobily robia hasičom ťažkú hlavu. Ich hasenie je náročné, po požiari idú na odpis
Zdielať na

Elektromobily robia hasičom ťažkú hlavu. Ich hasenie je náročné, po požiari idú na odpis

ČESKÁ REPUBLIKA / Elektromobily robia hasičom ťažkú hlavu. Ich hasenie je totiž omnoho komplikovanejšie ako pri bežných autách. Ukázal to aj prípad v autoservise v okrajovej časti Prahy.

Autoservis v Čestlicích, vnútri horí hybridné vozidlo sčasti na elektrický pohon. "Bolo nutné dostať najprv to vozidlo z autoservisu von, kde následne prebiehalo jeho hasenie a ochladzovanie," priblížila Tereza Fliegerová, hovorkyňa hasičov stredočeského kraja. 

"Nie je to jednoduché, jedná sa o skupinu batériových článkov, ktoré sú vzájomne prepojené a sú schované v sarkofágu, ktorý chráni tie články pred vonkajšími vplyvmi. Je potrebné sa k tomu ohnisku požiaru dostať," upresnil Rudolf Kramář z generálneho riaditeľstva hasičov. 

Keď zmiznú plamene, hasiči sú len na začiatku práce, ktorá môže trvať aj niekoľko dní. Akumulátor auta môže ešte niekoľko hodín po uhasení začať horieť, preto sa celé vozidlo na niekoľko dní ponorí do špeciálneho boxu s vodou. "Niekoľko dní ostane namočený, následne sa na miesto dostaví majiteľ alebo zástupca majiteľa toho výrobca a bude prebiehať ďalšie šetrenie a ďalšie rozhodnutie o postupu," vysvetlila Tereza Fliegerová. 

Pri požiari bežného auta prídu hasiči a spravidla je za pár minút hotovo, niekedy sa im podarí auto zachrániť.
Elektromobily? Tam je auto prakticky zakaždým po niekoľkodňovom kúpeli na odpis. 

Bratislavčan upozornil hliadku policajtov na nezákonnosť pri meraní rýchlosti. Kto má pravdu? Viac informácií má Milan Dančo

Súvisiace články

Najčítanejšie správy