Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Koronavírus vo farbách: Odborníci vytvorili semafor šírenia nákazy, pribudla v ňom ďalšia farba
Zdielať na

Koronavírus vo farbách: Odborníci vytvorili semafor šírenia nákazy, pribudla v ňom ďalšia farba

SLOVENSKO / Vrámci pandemického plánu, ktorý má Slovensko schválený už niekoľko dní, odborníci rozhodli aj o vytvorení semaforov šírenia ochorenia COVID-19. Budú ukazovať, aká je aktuálna situácia v jednotlivých krajoch či okresoch, a to klasicky farbami - zelená, oranžová a červená. Pridali však už aj čiernu. S každou sa spájajú rôzne stupne opatrení. Hlavné mesto už semafor spustilo.

K trom farbám, ako to býva aj na dopravných semaforoch, pribudla pri tých covidových štvrtá - čierna. Je tou najhoršou, pretože vyjadruje, že epidémia sa nedá kontrolovať a začínajú prípravy na lockdown.

O tom, aká farba na covidovom semafore zasvieti pre niektorý z krajov či okresov, sa rozhodne na základe zadania viacerých údajov. "Inštitút zdravotníckych analýz vyšpecifikoval štrnásť indikátorov v troch kategóriách," priblížil minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

"Pre každý parameter sú nastavené hraničné hodnoty, ktoré budú aktivovať fázu, teda farbu semaforu," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Zjednodudešene povedané, zelená - všetko v norme, oranžová - mierny stav, červená - vážny stav, teda rýchly nárast počtu ochorení. "Tieto údaje budú potom poskytnuté regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ktoré napokon rozhodnú, aká ta farba toho semaforu na úrovni okresu alebo kraja bude svietiť," upresnil Krajčí. 

Na základe nich zároveň regionálny hygienik môže rozhodnúť o prijatí opatrení, ako napr. zvýšenie ochrany seniorov, zákaz zhromažďovať sa vo väčších skupinách, až po zrušenie hromadných podujatí a pod. "Úlohou monitorovacieho a signalizačného systému, teda semaforu, je poskytnúť včasné varovanie pred nekontrolovateľným šírením nákazy tak, aby mohol zdravotnícky systém podniknúť potrebné preventívne kroky," vysvetlila Eliášová. 

Nie je to novinka, veď podobne sa zadávajú údaje aj do Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb. "Už sa spracúvavajú údaje nie za krajiny, ale za jednotlivé regióny krajín. Sledovanie regiónov má teraz veľký význam, myslím si, že princíp práce v tej druhej vlne by mal byť založený práve na tom lokálnom a regionálnom sledovaní," poznamenala Henrieta Hudečková, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu. 

No a druhú vlnu ochorenia COVID-19 už podľa oznámenia ministra zdravotníctva na Slovensku máme. Zatiaľ čo ministerstvo zdravotníctva malo svoj pandemický semafor spustiť v sobotu alebo v najbližších dňoch, hlavné mesto Slovenska ho predbehlo, a to o dva mesiace. Pripravilo ho v spolupráci s epidemiológom Martinom Pavelkom a už aj funguje.

Aktuálne je na jeho stránke informácia, že pre Bratislavu svieti zelená farba, čo znamená, že epidémia je pod kontrolou. Bratislava sa momentálne nachádza v zelenej fáze epidémie, kedy reprodukčné číslo (priemerná hodnota, ktorá vyjadruje, koľko ľudí nakazí 1 pozitívny prípad) vykazuje hodnotu pod jedna.

Číslo sa môže meniť každý deň. Ak by sa menilo podstatnejšie alebo by došlo k zmene farby covidového semaforu, magistrát by o tom na svojej stránke okamžite informoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy