Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľvyslanec Bieloruska na Slovensku vyjadril solidaritu s protestujúcimi v jeho vlasti. Kritizuje tvrdý zásah polície
Zdielať na

Veľvyslanec Bieloruska na Slovensku vyjadril solidaritu s protestujúcimi v jeho vlasti. Kritizuje tvrdý zásah polície

MINSK / V bieloruskej metropole sa v nedeľu schádzajú dva veľké tábory. Odporcovia aj stúpenci prezidenta Lukašenka, ktorý odmieta obvinenia z manipulovania volieb. Svojich stúpencov straší vojenskými manévrami Severoatlantickej aliancie pri hraniciach Bieloruska a hneď zároveň upokojuje bezpečnostnou podporou Ruska. Na situáciu v krajine sa celý svet pozerá s veľkými obavami.

Alexander Lukašenko narýchlo ohlásil štvordňové vojenské cvičenia pri hraniciach s Poľskom a Litvou. "Sledujem povolebnú situáciu v drahom Bielorusku a vyzývam k dialógu, aby ustúpilo násilie a uprednostnila sa spravodlivosť a právo," uviedol pápež František. Takto prehovoril k veriacim vo Vatikáne Svätý otec. To sa už vo vzdialenom bieloruskom Minsku začali schádzať desaťtisíce ľudí na mierovom proteste proti režimu prezidenta Lukašenka. Asi 200 tisícový dav žiadal jeho demisiu.

Obávané poriadkové jednotky sa z okolia protestujúcich stiahli. Vládne autobusy celé dnešné dopoludnie zvážali do Minska stúpencov prezidenta Lukašenka. Ten konanie nových volieb odmieta.

Jedným z prvých oficiálnych bieloruských predstaviteľov, ktorý sa prekvapivo postavil na stranu ľudí je bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Alexandrovič Leščeň. "Rovnako ako všetci Bielorusi, aj ja som šokovaný príbehmi o mučení a bitkách, ktoré zažívajú moji spoluobčania. Solidárne stojím za tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest na mierové pochody, aby ich hlasy bolo počuť," vyjadril sa Leščen. 

Na video bieloruského veľvyslanca reagoval aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok: "Slovenská diplomacia zaznamenala zásadné vyhlásenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku. To, čo hovorí, len potvrdzuje aj naše hodnotenie súčasnej situácie v Bielorusku, ktorá je naozaj už taká vážna, že sa k nej verejne a kriticky vyjadruje aj predstaviteľ bieloruskej diplomacie. Je to signál od seniorneho bieloruského diplomata, ktorý takýmto odvážnym a jasným postojom prejavuje podporu spoluobčanom." 

Podľa bývalého ministra medzinárodných vzťahov Pavla Demeša sa Slovensko týmto dostáva na mapu sveta.

Prezidentský palác je od sobotného večera rozsvietil symbolicky do bielej a červenej farby na znak solidarity s občanmi Bieloruska, proti ktorým bola použitá sila, zato, že sa verejne postavili na obranu slobody a demokracie. "Pani prezidentka už na začiatku týždňa vyhlásila, že je znepokojená aktuálnou situáciou v Bielorusku. Odsudzuje násilie proti jej občanom, ktorí vyšli do ulíc, aby slobodne vyjadrili svoj názor," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy