Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slováci do lekární za minulý rok odovzdali takmer 200 ton liekov. Aké sú pravidlá vrátenia?
Zdielať na

Slováci do lekární za minulý rok odovzdali takmer 200 ton liekov. Aké sú pravidlá vrátenia?

BRATISLAVA / Lepšie mať a nepotrebovať ako potrebovať a nemať - týmto heslom sa Slováci očividne riadia aj v prípade liekov. Máme ich totiž v domácnostiach nakúpené a uskladnené vo veľkých množstvách. Je neuveriteľné, koľko nespotrebovaných liekov vlani odovzdali Slováci do lekární.

Vlani Slováci odozvdali do lekární 170 ton nespotrebovaných liekov. "Každý rok stúpa počet takto odovzdaných liekov obyvateľmi, za minulý rok to bolo viac ako 170 ton," vyjadrila sa viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.  "Z viac ako 2000 lekární. Oproti roku 2018 to bol nárast o 17,7 percent," informovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. 

 A takto by ste ich mali priniesť do lekárne: bez vonkajšieho papierového obalu a v sáčku.

"Určite nevylievať tie tekuté liekové formy z tých fľašiek, nevyberať ani tablety z blistrov," upozornila viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory. Staré lieky potom firma so špeciálnou licenciou zozbiera v lekárňach a zabezpečí ich znehodnotenie v spaľovni. Určite však nepatria do bežného komunálneho odpadu.

"Vyhodením lieku do komunálneho odpadu vzniká riziko znečistenia životného prostredia kontamináciou pôdy alebo podzemných vôd," ozrejmila hovorkyňa ŠÚKL. 

Lekárnici predpokladajú, že aj tých 170 ton, čo znie ako obrovské množstvo, je len časťou liekov, ktoré Slováci z nejakého dôvodu nepoužili pri liečbe. Niektorí nedodržia stanovené dávkovanie, môže sa tiež stať, že lekár zmení liek a predchádzajúci zostáva pacientovi doma. "Čo môže byť spôsobené tým, že u nás sa nepredpisujú lieky na počet tabliet na danú liečbu, ako je v niektorých krajinách v zahraničí, ale sa predpisujú v nejakom štandardizovanom množstve, čiže napr. mesačné, trojmesačné balenie," pokračovala Snopková. 

Za lieky platíme viackrát

Za lieky tak platíme niekoľkokrát: "keď ich dostávame v lekárni, platíme za ne nejaký doplatok častokrát, stoja sumu, ktorá sa platí zo zdrav. poistovne, a pokiaľ ho musíme znehodnotiť, musíme za to zaplatiť, čo sú ďalšie náklady," vysvetlila Snopková. 

"Náklady na zber a likvidáciu liekov sa hradia zo štátneho rozpočtu, konkrétne ich hradí ŠÚKL. Náklady za lieky vyzbierané v roku 2019 predstavovali viac ako 300 tisíc eur," dodala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy