Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Desiatky známych ľudí sa spojili pre pomoc malej Lívií. Jej zriedkavej chorobe pomôže liečba v USA
Zdielať na

Desiatky známych ľudí sa spojili pre pomoc malej Lívií. Jej zriedkavej chorobe pomôže liečba v USA

HORNÝ ZEMPLÍN / Iných by to zložilo na kolená, oni sa však nielenže rozhodli bojovať, no ich dcérka dokázala spojiť už takmer celé Slovensko. Lívia trpí zriedkavou chorobou, pri ktorej sa deti dožijú sotva 10 rokov. Rodičia ale veria, že ich dcérke pomôže génová terapia. A tak sa dali na mimoriadne ťažký boj nielen s časom, no hlavne s peniazmi. Pozrite sa, ako sa desiatky známych ľudí spojilo a rozhodli sa ísť do boja spolu s Líviou.

Malú parádnicu pochválil známy spevák Štefan Štec.  Práve on dal svoje cédečko do dražby pre Líviu medzi prvými. Vydražili ho za sto eur."Keď vedia poslať hoci len jedno euro, stále to pomôže, keď si vezmeme, že len nejaký cent keby každý poslal, tak by sa to dalo vyzbierať," povedal spevák.

Veria tomu aj rodičia malej Lívie, hoci milión dolárov je pre nich zatiaľ nepredstaviteľná suma. Do dražby sa však postupne začali zapájať aj ďalší známi umelci, ktorí vedia, že hudba ľudí odjakživa spájala. "Preto som sa rozhodol tiež dať svoje cd pre Líviu a vydražiť ho, pomáhať je viac ako len sa len prizerať, riešiť a hodnotiť," vyjadril sa známy hudobník Marián Čekovský.


U dievčatka sa prejavila vzácna choroba, ktorou na Slovensku trpia iba dve deti. Väčšina malých pacientov sa dožije približne desiatich rokov. Rodičia vkladajú veľkú nádej do génovej terapie. Výsledná suma, ktorú na modernú liečbu v USA potrebujú je milión dolárov.

Také množstvo peňazí však rodina dokáže dať dokopy len vďaka dobrým ľuďom a verejným zbierkam."Chcela by som sa poďakovať všetkým podporovateľom Lívie Roškaninovej za ich štedrú pomoc pre tento veľmi dôležitý projekt," poďakovala riaditeľka Centre pre bunkovú a génovú terapiu na Rowan University v USA Paola Leone.



Príbeh Lívie nenechal ľahostajným ani herca Eugena Libezňuka. Najprv však nevedel, čo by do dražby ponúkol. S nápadom prišla jeho manželka. "Každý niečo ponúka, nejaký výrobok a ja nič nerobím. A nemyslíš, že niekto by chcel s tebou poobedovať? Ja som tomu neveril," zamyslel sa Libezňuk.Obed so slávnym hercom sa napokon podarilo vydražiť za 500 eur. "Strašne obdivujem tých ľudí, že ich to nezložilo, že bojujú," dodáva herec.

"Začalo to tými folkóristami, Štefan Štec, Labirski beťare a mám pocit, že ľudia majú naozaj dobré srdcia a chcú nám pomôcť," povedala mama malej Lívie Štefánia."Aká to je strašná suma, milión dolárov. A oni do toho išli, tak to klobúk dole pred nimi," uzavrel herec Libezňuk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy