Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kočnerova knižnica: Investigatívni novinári zverejňujú nové nahrávky medzi Kočnerom, Trnkom a ďalšími ľuďmi, ako sa malo rozbehnúť kšeftovanie s Gorilou
Zdielať na

Kočnerova knižnica: Investigatívni novinári zverejňujú nové nahrávky medzi Kočnerom, Trnkom a ďalšími ľuďmi, ako sa malo rozbehnúť kšeftovanie s Gorilou

BRATISLAVA / Vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyplavilo a stále vyplavuje nové skutočnosti o živote a prepojeniach podnikateľa Mariana Kočnera. Prostredníctvom projektu nazvanom Kočnerova knižnica, ktorý sprístupnila medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov Organized and crime corruption reporting project (OCCRP), žurnalisti postupne zverejňujú jednotlivé odhalenia, ktoré boli zadokumentované počas vyšetrovania vraždy a nachádzajú sa v Kočnerovej knižnici. Súčasťou tohto projektu je aj redakcia spravodajstva Televízie JOJ.

V aktuálnej reportáži sa venujeme nahrávke Gorila, s ktorou mal Marian Kočner obchodovať s finančníkom Jaroslavom Haščákom z Penty. Pri týchto obchodoch však neostalo. Nahrávky, ktoré policajti zaistili pri domových prehliadkach Mariana Kočnera, dokazujú, že s kópiou jeho Gorily chceli obchodovať aj ďalší ľudia. Lórant Kósa, starosta Dolného Baru Oskar Bereczk a bývalý generálny prokurátor, Kočnerov priateľ, Dobroslav Trnka. Paradoxne, poza Kočnerov chrbát. Čo veľmi ťažko niesol, nakoľko si chcel uchovať dobré vzťahy s finančníkom Haščákom. Materiály, ktoré novinárom poskytlo OCCRP tiež ukazujú Mariana Kočnera a jeho priateľov na oslave jeho 50ky.

“Prečo si mi nepovedal, že chcú vydierať Haščáka môjho kamaráta. Človeka, ktorému do pi*i sme pomáhali x krát. Veď aj ty si mu … K**va, bol si s ním aj na mojich narodeninách. Prečo si sa proti tomuto človeku obrátil?“

Fotografie z narodeninovej oslavy Mariana Kočnera z roku 2013 zadržali policajti pri domových prehliadkach. Zachytávajú známe tváre. Europoslankyňa Monika Beňová s exmanželom Fedorom Flašíkom. Dnes už odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák, exsiskár a Kočnerov spolupracovník Peter Tóth, finančníci Eduard Maták a Jaroslav Haščák z Penty ale aj vtedajší generálny prokurátor, Dobroslav Trnka.

​V tom čase nič nenasvedčovalo tomu, že sa priateľský vzťah Kočnera s Trnkom čoskoro skomplikuje. Dôvod? Obchodovanie s nahrávkou Gorila. Navyše poza Kočnerov chrbát. Nahrávka, v ktorej Kočner vulgárne nadáva Trnkovi je zo 17.6.2014. "Ty si k***t. Ty si jeden nebetyčný k***t, k***t, k***tov. (...) Prečo ste išli vydierať toho Haščáka? Vieš k***a, že je to človek, ktorý okrem iného pomáhal, do p**e, a kupoval poslancov, keď si sa mal stať generálnym prokurátorom,“ nadával Kočner Trnkovi. 

Túto nahrávku rozhovoru medzi Kočnerom a Trnkom dnes pozná celé Slovensko. Bola vyvrcholením intríg, na ktorých sa mal podieľať Dobroslav Trnka spolu s Lorantom Kósom a Oskarom Bereczkom, starostom Dolného Baru. Plánovali nahrávku Gorila predať Jaroslavovi Haščákovi. Nevediac, že na nej už pred tým zarobil Marian Kočner.

Kočner: Ja sa pýtam, koľko ste za to chceli?
Trnka: Ja nič.
Kočner: Jaj ty nič
Trnka: Oni chceli za to 5 melónov
Kočner. A teraz mi povedz jednu vec. Ako je možné, že ty si súhlasil, alebo si mi nepovedal, že materiál, ktorý je do p**e môj, ja som ho kúpil, ja som ho zaplatil a u teba bola len kópia.

Legendárnej nahrávke však v Kočnerových archívoch predchádzajú aj ďalšie zvukové záznamy. Vzniknúť mali v marci 2014. Marian Kočner v nich okrem iného zisťuje, kto tento kšeft s Gorilou rozbehol. Zavolal si Loranta Kósu, ktorý vystupoval ako sprostredkovateľ obchodu. Rozhovor vznikol 5.3.2014.

Marian Kočner: Vy tvrdíte…
Lorant Kósa: Ja?
Marian Kočner: Áno, vy tvrdíte…
Lorant Kósa: Nooo…
Marian Kočner: Že to, čo ste poslali Haščákovi ako vzorky, …
Lorant Kósa: Nooo…
Marian Kočner: Máte od pána Trnku.
Lorant Kósa: Ale ja som to nemohol tvrdiť, lebo to neni pravda.

Marian Kočner bol z celej situácie zjavne nervózny. Podľa jeho tvrdení v nahrávkach, Gorilu už pred tým predal finančníkovi Haščákovi. Zabezpečiť tým mal definitívny koniec kauzy.

Trnka: Už pán Kósa vie, že to mám, teda aby bolo jasné.
Kočner: Nemáš to! Veď to nemáš! Dneska to už nemáš!
Trnka: To zas on nevie.
Kočner: Dneska to už nemáš. Je to dávno zlikvidované.

To však nebola pravda. Originál nahrávky Gorila sa našiel pri Kočnerových domovkách. Kópiu mal Trnka roky schovanú na prokuratúre. "Treba povedať, že ja som to XY rokov schovával a nikde do p**e som to nedal," povedal Trnka v nahrávke z 5.3.2014. 

Komunikácia s Haščákom

A práve s touto kópiou chceli podnikavci potajomky ďalej s Haščákom obchodovať. Finančník Haščák ich však rýchlo odhalil. Dokazuje to nahrávka, ktorú TV JOJ zverejnila 3. januára 2020.

Jaroslav Haščák: Vám to dal Dobroš? Alebo od koho to vy máte?
Oskár Bereczk: Je to z tých zdrojov. Je to samozrejme.
Jaroslav Haščák: Je to priamo od neho?
Oskár Bereczk: Je to prakticky priamo od neho.

Toto už Kočnera vytočilo do nepríčetna. Extrémne mu totiž záležalo na dobrých vzťahoch s finančníkom. Tie si napokon aj udržali, o čom svedčí ich neskoršia vzájomná komunikácia, ktorú zaistila polícia. Slovenským médiám ju sprístupnila organizácia OCCRP. Radili sa o biznise, ale aj o súkromných veciach.

Riešili spolu personálne obsadenie médií v portfóliu finančnej skupiny, ale aj Kočnerovu tlačovku, na ktorej spustil diskreditáciu slovenských novinárov. Kauza je známa ako Lipšicove stádo. Písali si aj o kočnerovej Jachte Pegas, ktorú chcel majiteľ finančníkovi ponúknuť na dovolenku. Viackrát sa dohadovali, že si dajú kávu, stretnutí muselo byť mnoho. Dokazuje to textová komunikácia medzi Jaroslavom Haščákom a Marianom Kočnerom z 8.3.2018. 

Marian Kočner: Dobré ráno. Forisch na Teba podal TO. Ale to asi vieš. Ale niekde trepal, že Mecom zastupuje Lipšic. Je to pravda ???
Jaroslav Haščák: Dobré ráno. Hej, podal ich asi 15 dokopy. Tých trestných. Ani presne neviem. Áno, dali sme to zastupovat Lipšicovi.
Marian Kočner: Super. On je fakt výborný. Najlepší právnik na Slovensku. Gratulujem.
Jaroslav Haščák: Čo sa rozčuluješ? Je to aj v tvojom záujme.
Marian Kočner: ?????
Jaroslav Haščák: To myslím úplne vážne.
Marian Kočner: To mi akože chceš povedať, že si urobil dohodu, ktorá zahŕňa aj mňa???
Jaroslav Haščák: Poviem ti, keď budeme spolu.
Marian Kočner: OK. Zajtra idem v tej jeho veci na výsluch. Mám teda otočiť o 180 stupňov? Alebo teda povedz, ako mám ďalej postupovať, aby som teda niečo nedoj***l.
Jaroslav Haščák: Ozvem sa.

V roku 2017 už vzťah nebol taký vrúcny. Kočner sa snažil ovplyvniť vydanie článku, o tom, že ho nafotili, ako z palubnej dosky vyberá veľkú hotovosť. Článok napokon vyšiel až keď bol Kočner vo väzbe, no v tom čase sa mu ešte podarilo vec utajiť.  

Textová komunikácia medzi Jaroslavom Haščákom a Marianom Kočnerom z 3.7.2017. 

Jaroslav Haščák: Zastavím to. Ale dúfam, že chápeš, že toto sa nedá riešiť na dennej báze. Dík.
Marian Kočner: Ďakujem, viac sa to nestane

Marian Kočner: Alebo to môžu dať bez tej fotky.
Jaroslav Haščák: Už som to zastavil.
Marian Kočner: Ďakujem pekne.
Jaroslav Haščák: V poho. Pekný deň.

O pár mesiacov na to, sa Kočner opäť sťažoval na článok o ňom. Tu sa už majiteľ Haščák rozpísal o tom, že od neho žiada priveľa. 

Jaroslav Haščák píše 19.11.2017 Kočnerovi: "… Musíš sa s tým jednoducho zmieriť, že si pre novinárov v niektorých situáciách zaujímavé sústo. Presne tak ako ja. Z dlhodobého pohľadu je riešenie iba jedno, že sa úplne stiahneš z businessu, ktorý elita tejto spoločnosti považuje za kontroverzný...“

Marian Kočner na rady finančníka nedal. Z biznisu sa nestiahol. Naopak. Vo svojich obchodoch pokračoval. Dnes je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Dnes už iba aktéri vedia, či sú nahrávky, ktoré vyplavila Kočnerova knižnica autentické, alebo zinscenované. A teda či mali poslúžiť len na udržanie náklonnosti finančníka Haščáka.

Časová os 

  • Február / marec 2014

Jaroslav Haščák cez právnika Škublu oslovuje Mariana Kočnera s tým, že niekto ho s nahrávkou Gorila vydiera. Lórant Kósa mu mal tvrdiť, že nahrávka Gorila pochádza od Dobroslava Trnku. Haščák si pospája súvislosti a obviní Kočnera, že za tým stojí on.

  • 5.3.2014

Podľa zaistenej zvukovej nahrávky si Marian Kočner zavolal Dobroslava Trnku a Lóranta Kósu. Kósa na nahrávke Kočnerovi popiera, že by Haščákovi hovoril o Trnkovi ako o pôvodcovi nahrávky Gorila. Za držiteľa kópie nahrávky Gorila označil svojho „klienta“. Stretnutie uzavreli s tým, že Kočner povie Haščákovi, aby sa rovno spojil s Kósovým klientom, teda že Kočner s tým nič nemá. Kósa nechcel povedať, kto je „klient“.

  • 14.3.2014

Podľa zaistenej zvukovej nahrávky Kočner Kósovi ponúka, že nahrávku Gorila kúpi od "klienta", aby sa z toho definitívne vyvinil a aby s tým už Haščáka nikdy nikto nevydieral. Žiadal od Kósu, aby u klienta zistil sumu, za ktorú Gorilu ponúka.

  • 18.5.2014

Stretnutie Dobroslava Trnku a Oskara Bereczka (Kósovho „klienta“) u Haščáka. Na stretnutí s Kočnerom hovorí, že u Haščáka boli dva krát. Na jednom z nich zrejme Dobroslav Trnka nebol, lebo Oskar Bereczk Jaroslavovi Haščákovi potvrdil, že Gorilu má od Trnku. Niekto v sídle Penty si zvuk z tohto priznania nahral. 

  •  21.5.2014

Jaroslav Haščák zrejme zvukový záznam ukázal Marianovi Kočnerovi, s tým, že vie, že o tom Kočner nevedel. Ale napriek tomu bol presvedčený, že Kočner kryl Trnku.

  • 17.6.2014

Marian Kočner si zavolal Dobroslava Trnku a vulgárne mu vynadal, že ho oklamal, keď tvrdil, že s vydieraním Haščáka nič nemá. Okrem iného dodal, že Lórant Kósa za peniaze Haščákovi vyzradil, odkiaľ predmetná zvuková nahrávka Gorily pochádza (od Trnku).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy