Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fico s Dankom vyzývajú k mimoriadnej schôdzi. Opozícia reaguje bojkotom a obviňuje vládu z dohody s ĽSNS
Zdielať na

Fico s Dankom vyzývajú k mimoriadnej schôdzi. Opozícia reaguje bojkotom a obviňuje vládu z dohody s ĽSNS

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Mimoriadnu schôdzu parlamentu krátko pred voľbami opozícia nepodporí. Niektorí na rokovanie ani nechcú prísť. Iní vraj prídu, ale otvoriť schôdzu Smeru a SNS nepomôžu. A stále platí, že svojim koaličným partnerom nepomôže ani Most-Híd. Opozícia otvorene hovorí o dohode Smeru a SNS s kotlebovcami.

"Nás vyprovokovali," odkázal šéf Smer-SD Robert Fico opozícii po tom, čo ich kritizovala, že takýmto spôsobom si idú pred voľbami kupovať hlasy voličov. "Nech sa páči, môžu prísť a môžu schôdzu zarezať. Ale potom nech vysvetľujú dôchodcom," dodal Fico. "Na jednej strane je často vyčítané, že vláda by mala do posledného dňa pracovať, a keď pracuje, tak je zase obviňovaná z rôznych úmyslov," poznamenal predseda parlamentu Andrej Danko. 

V tomto prípade ale nepodporuje ani koaličný partner Most-Híd. "V rozpočte môžu urobiť až 800 - miliónovú dieru, považujem za nezodpovedné a samozrejme vyvolávajúce chaos. Poslanci Most-Híd sa nezúčastnia rokovania," vysvetlil predseda strany Béla Bugár.

Pomocnú ruku Dankovi nepodá ani väčšina opozičných strán. "Chcem apelovať aj na opozíciu, aj na koaličných poslancov, aby zvážili a nešli na túto schôdzu," vyhlásil predseda strany Spolu Miroslav Beblavý. "Nemusím sa zaprezentovať na začiatku, ale v každom prípade na tej schôdzi budem, aby som zabránila tomu, že takéto škodlivé opatrenie sa prijme," pridala sa poslankyňa NR SR Veronika Remišová (Za ľudí). 

"Akože toto, čo teraz robí na poslednú chvíľu Smer aj spolu s jeho súputníkmi, je na úrovni, že by mi naozaj mali zobrať občianske preukazy," pokračoval predseda KDH Alojz Hlina. "Aj sa zaprezentujeme, aj budeme argumentovať, vystúpime, či sa už samotného hlasovania zúčastníme, to už neviem, možno by bolo dobré nechať, nech sa vyfarbí táto koalícia ĽSNS, SNS a Smer," doplnil predseda OĽaNO Igor Matovič. "Vytiahneme karty, v prípade, že sa Robertovi Ficovi podarí otvoriť schôdzu spolu s kotlebovcami, riadne sa tomu postavíme," upozornil predseda Sme rodina Boris Kollár. 

Netradičné predvolebné rokovanie parlamentu sa ale ponesie i v duchu trestných oznámení, keďže opozícia ich už podala na vládu hneď dve. "Ďakujem vám, kolegovia z opozície, za túto vašu úprimnosť, pretože celé Slovensko si zapamätá, že pre liberálne strany PS-Spolu a SaS, ktoré sú vedené bohatými podnikateľmi, je pomoc dôchodcom a mamičkám s deťmi zločinom," odkázal v reakcii premiér Peter Pellegrini. 

"Ak niekto dokáže s fašistami paktovať, len v mene toho, aby zachránil svoje upadajúce preferencie, tak to je záruka nestability," uviedol Beblavý. 

Plány SNS a Smeru na mimoriadnu schôdzu mohol narušiť i samotný termín schôdze, keďže pätnásteho sa začnú v Bratislavskom kraji jarné prázdniny, no a nejeden poslanec má už zaplatenú dovolenku či lyžovačku. 

Videli ste už poslednú epizódu relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy