Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Roky neriešené pozemkové vlastníctvo musí podstúpiť zmenu
Zdielať na

Roky neriešené pozemkové vlastníctvo musí podstúpiť zmenu

BRATISLAVA / Zástupy nespokojných vlastníkov, rany pre životné prostredie a chaos v evidencii pozemkov. Zdá sa, že desiatky rokov neriešené problémy nás postupne začínajú doháňať. Pod tlakom farmárov konečne vzniká dokument, ktorý by mal prispieť k postupnému sceľovaniu pozemkov. Ešte predtým však treba odstrániť niekoľko nášľapných mín.

O Slovensku sa hovorí ako o krajine neznámych vlastníkov. Cieľ pozemkovej úpravy je preto jasný. "Každú parcelu vlastní jeden vlastník a ideálne vlastní jednu parcelku, kde sa mu zlúčia podiely zo všetkých parciel a spoluvlastníckych podielov," uviedol Vladimír Uhlík z Komory pozemkových úprav. 

Okrem toho môže naštartovať rozvojové programy obcí, malé a stredné podnikanie a vyviesť naše poľnohospodárstvo z krízy. Realita je však diametrálne odlišná. Na Slovensku nemáme stále vysporiadaných vyše 3000 katastrálnych území, pričom pozemkové úpravy jedného zaberú 3-5 rokov. "Máme nevysporiadané cesty, železnice, vodné toky, rybníky," povedal Uhlík. 

 Dostať všetky pozemky pod kontrolu si však vyžaduje nielen personálne nasadenie, no zároveň aj tučný balík peňazí. Pomôcť by mohli eurofondy, no len dočasne. Koľko by to teda stálo? "Zhruba 850-900 miliónov v dnešných cenách na dobu zhruba 30 rokov," skonštatoval Jozef Kožár zo zamestnávateľského zväzu geodézie a kartografie. 

Riešiť všetky katastre naraz nie je možné. Prioritu si preto musí určiť štát. Nateraz však nevedno, či to bude poľnohospodárstvo, životné prostredie alebo doprava. Tak ako doteraz to fungovať nemôže. "Za 8 rokov neboli vyhlásené žiadne pozemkové úpravy na slovenskom území," hovorí ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. 

Ak by pozemkové úpravy išli naďalej dnešným slimačím tempom, dokončiť by sa ich podarilo zhruba o 180 rokov. Aj preto je dôležité, aby tento projekt nebol dielom jednej politickej garnitúry. "Je nevyhnutné, aby sa vláda zaviazala do budúcna, aby dávala prostriedky na pozemkové úpravy," dodala Matečná. 

Popri peniazoch je tu však ešte jedna nášľapná mína, ktorú treba zneškodniť. "Pri akomkoľvek dedičskom konaní v tejto krajine sa každá parcela dedí na ďalších a ďalších menších vlastníkov," dodal Pellegrini. Ak sa spôsob dedenia nehnuteľností nezmení, investované peniaze do pozemkových úprav akoby sme vyhodili z okna.

Do Bratislavy prišli farmári na traktoroch, aby vyjadrili svoju nespokojnosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy