Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Boj o Aupark - mesto i investor pritvrdzujú
Zdielať na

Boj o Aupark - mesto i investor pritvrdzujú

Zdroj: SITA/Ľubomíra Černeková

Boj o Aupark na Štúrovom námestí v Žiline sa vyostruje. Mesto vydalo druhé rozhodnutie o zastavení výstavby, stavebník - spoločnosť Aupark Holding sa však vyhýba prevziať si ho.

Boj o Aupark na Štúrovom námestí v Žiline sa vyostruje. Mesto vydalo druhé rozhodnutie o zastavení výstavby, stavebník - spoločnosť Aupark Holding sa však vyhýba prevziať si ho.

"Mesto Žilina má dôvodné podozrenie, že pri doručovaní rozhodnutia sú používané praktiky príznačné pre páchanie trestného činu podvodu, a preto zvažuje v tejto veci podanie trestného oznámenia," informoval hovorca Žiliny Martin Barčík.

Pracovníčka na recepcii v sídle spoločnosti rozhodnutie od poštára síce minulý pondelok prevzala, následne však oznámila, že na to nebola oprávnená. Mesto Žilina vydalo nové rozhodnutie o zastavení stavebných prác, pretože spoločnosť Aupark Holding stále nepreukázala oprávnenie k výstavbe.

"Nesúhlasíme s akýmkoľvek rozhodnutím, ktoré by opäť zastavilo všetky práce na našej stavbe. Proti takémuto rozhodnutiu sme podali odvolanie," uviedla Želmíra Rácová, hovorkyňa developera HB Reavis Group.

Rozhodnutie o zastavení prác skúšalo mesto podľa primátora Ivana Harmana doručiť investorovi minimálne sedemkrát. "Napriek tomu si ho neprevzal a napriek tomu podal voči nemu odvolanie. Je to taká zaujímavosť, že sa vyjadruje k rozhodnutiu, ktoré ešte oficiálne nemá v rukách," reagoval primátor.

Stavebníkom žilinského Auparku je spoločnosť Aupark Holding, a.s. a stavbu uskutočňuje generálny dodávateľ stavby HB Reavis Management, spol. s r.o. Tieto skutočnosti boli Štátnemu stavebnému dohľadu riadne preukázané už niekoľkokrát, informovala Rácová.

"Mesto Žilina zrejme úmyselne nerozlišuje, kto je osoba oprávnená na uskutočňovanie stavby a kto stavebník. Toto zámerné nepochopenie mesto Žilina zneužíva na vydávanie nezákonných rozhodnutí o zastavení stavby, poškodzovanie práv tretích osôb a svoje mediálne zviditeľňovanie sa," konštatovala.

Rozhodnutia žilinskej radnice podľa nej spôsobujú investorovi miliónové škody, ktorých náhradu a ujdený zisk si budú nárokovať. "Keď dochádzajú vecné argumenty, tak prichádzajú na rad vyhrážky a výmysly," reagoval Harman.

"Je zarážajúce, že mesto Žilina s hrdosťou komunikuje svoje nezákonné rozhodnutia. Tie navyše vznikajú za právnej pomoci advokáta, ktorého služby v prepočte na jeden pracovný deň stoja Žilinčanov viac ako je priemerná mesačná mzda na Slovensku," uviedla Rácová.

Harman to odmieta, cena za služby externej právnej kancelárie, ktorá mesto v tejto kauze zastupuje je podľa neho oveľa nižšia ako je bežná trhová cena advokátskych služieb v Bratislave. Poukázal tiež na nájomnú zmluvu spred štyroch rokov, podľa ktorej si investor v lokalite výstavby prenajal cestu medzi Domom odborov a Sociálnou poisťovňou za korunu ročne s 20-ročnou splatnosťou.

"Ak leží ekonomická situácia mesta na srdci tejto firme, tak hlavne by mala možno napraviť tieto zmluvné vzťahy z minulosti," dodal Harman.

Aupark na žilinskom námestí Ľ. Štúra začali stavať 3. júla minulého roka. Stavba pokračovala napriek tomu, že vlani v auguste ju predbežným opatrením zastavil Krajský súd v Žiline. Investor trval na tom, že neporušuje zákon, pretože predbežné opatrenie bolo adresované spoločnosti Aupark Žilina, ale stavebníkom je Aupark Holding.

Stavať sa pritom nemalo až do ukončenia súdneho sporu s mestom Žilina. Primátor Ivan Harman totiž inicioval žalobu na súd o určenie neplatnosti predaja Štúrovho námestia na výstavbu centra, ktoré predal jeho predchodca Ján Slota.

Žilinská radnica tiež doručila na Generálnu prokuratúru SR a Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR podnety na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Krajského stavebného úradu (KSÚ) v Žiline zo začiatku apríla. KSÚ totiž zrušil prvé rozhodnutie stavebného úradu mesta o zastavení výstavby tohto nákupného centra skôr, ako mohlo podať v zákonnej lehote k odvolaniu stavebníka svoje stanovisko a potrebnú dokumentáciu, čo vedenie mesta považuje za nezákonné.

Zdielať na