Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Navrhujú zaviesť príspevok k prídavku na dieťa
Zdielať na

Navrhujú zaviesť príspevok k prídavku na dieťa

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Poslanec za KDH Július Brocka sa po roku opäť vracia k myšlienke týždňovej otcovskej dovolenky po narodení dieťaťa.

Poslanci za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) Július Brocka a Stanislav Kahanec navrhujú zaviesť novú dávku štátnej sociálnej podpory, a to príspevok k prídavku na dieťa.

V novele zákona, ktorú predložili do Národnej rady SR, navrhujú vyplácať príspevok v dvoch sumách v závislosti od celkového príjmu oprávnenej osoby.

Príspevok vo výške 560 korún mesačne na dieťa by dostali rodičia, ktorých úhrnný príjem je menej ako je 1,3 násobok súm životného minima, príspevok 360 korún, ak je úhrnný príjem vyšší ako 1,3 násobok životného minima a nižší ako dvojnásobok spoločne posudzovaných osôb.

Brocka zdôraznil, že ich návrh čiastočne odstraňuje znevýhodnenie rodičov, ktorí majú viac detí. Prijatie novely zákona má podľa neho dopad na štátny rozpočet i verejné financie okolo štyroch miliárd korún.

Avšak podotkol, že pri súčasnom výraznom raste daňových príjmov to štátny rozpočet ani rozpočty obcí neohrozí.

Po roku sa podpredseda KDH vracia aj so svojím návrhom novely Zákonníka práce, v ktorom chce predložiť zákonnú dovolenku o jeden týždeň manželovi v čase narodenia dieťaťa. Otcovskú dovolenku by mohol zamestnanec čerpať v prvom mesiaci po narodení dieťaťa.

V prípade, že by ju nevyčerpal, nebude mať nárok na jej preplatenie.

Zdielať na