Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jedenásť mesiacov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej: Nové zistenia spája meno Alena Zs.
Zdielať na

Jedenásť mesiacov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej: Nové zistenia spája meno Alena Zs.

BRATISLAVA / Uplynulo 11 mesiacov od úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V ostatných dňoch sa ale spomedzi všetkých mien obvinených asi najviac skloňuje Alena Zs. Žena blízka Marianovi Kočnerovi je políciou označená za objednávateľku vraždy. Predpoludním aj v súvislosti s ňou prehľadávala polícia ďalšie nehnuteľnosti.

Policajní detektívi z Národnej protizločineckej jednotky v stredu od skorého rána prehľadávali nehnuteľnosti v Nitre, v Trnave aj v Bratislave. Zadržali viaceré osoby a podľa zdroja TV JOJ z prostredia vyšetrovania, súvisel zásah s vraždou exprimátora Hurbanova. Jej objednávku má údajne na krku tiež Alena Zs., obvinená v prípade vraždy Jána Kuciaka. Policajti zaistili šesť osôb. 

Kočnerova blízka známa sa od začiatku tohto roka mediálne skloňuje takmer každý deň. V prvých dňoch nového roka už mala údajná objednávateľka popravy novinára v rukách právoplatné rozhodnutie súdu, že ostáva naďalej vo väzbe. So žiadosťou o prepustenie na slobodu neuspela. Jej meno stále intenzívne prinášali ďalšie udalosti nasledujúcich dní. Po ohlásení, že mama zastrelenej Martiny Kušnírovej chce zverejniť informácie z vyšetrovania vraždy, prenikla na verejnosť informácia, ktorá ukázala priamo na generálnu prokuratúru.

Kontakty na Generálnej prokuratúre SR

Utajovaný virtuálny vzťah s Alenou Zs. musel priznať jeden z najbližších ľudí generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára - námestník René Vanek. Čižnár ho takmer okamžite zbavil funkcie. Vtedajší námestník tak pribudol do zoznamu mužov, do ktorého sa už skôr zaradili mená ako Lipšic a Kollár. Z útrob vyšetrovania vyplávali ďalšie známe postavy. 

Kontakty medzi politikmi

Denník N zverejnil v polovici mesiaca, že Alena Zs. mala mať priamo kontakty aj na top politikov. Pribudlo meno bratislavského župana Juraja Drobu, no prevalilo sa dlhodobé esemeskové priateľstvo Aleny Zs. s exministrom obrany Martinom Glváčom zo Smer-SD. Ten priznal komunikáciu s Alenou Zs. až v stredu.

TV JOJ preverovala aj informácie, že Kočnerova blízka známa mala údajne chodiť za niektorými poslancami aj priamo do parlamentu. Informáciu sme cez prezidenta policajného zboru posunuli priamo vyšetrovaciemu tímu vraždy, ktorý ju začiatkom tohto týždňa začal intenzívne preverovať. Cez evidencie návštev národnej rady, ktoré už má polícia k dispozícii.

​Vyšetrovací tím prípadu Jan Kuciak ale prešiel zmenou. Podľa prezidenta polície sa zúžil, došlo k vytvoreniu pracovnej skupiny, časť tímu vyšetruje objednávateľov a vykonávateľov vraždy, druhá čas prípady ekonomické a daňové. K ukončeniu vyšetrovania sa policajní detektívi ešte nepriblížili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy